nieuws

Voetbalplezier over de rug van gastarbeiders

Persoonlijke beschermingsmiddelen

De internationale vakorganisatie ITUC schat dat er in Qatar 4000 doden vallen bij de bouw van stadions en andere voorzieningen voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in het Arabische land wordt gehouden.

Dat meldde de FNV, op basis van berichtgeving in onder meer The Guardian. FNV-voorzitter Ton Heerst roept de voetbalbond KNVB en het kabinet op om samen actie te ondernemen.
Qatar heeft een slechte reputatie als het gaat om de behandeling van de grote aantallen buitenlandse werknemers die in het land actief zijn. Het zijn vooral Nepalezen die volgens de internationale vakbeweging worden uitgebuit en hun werk vaak met hun leven moeten bekopen. Zij zouden ook bij temperaturen van rond de 50 graden moeten doorwerken. En dat op onveilige bouwplaatsen waar beschermende maatregelen ontbreken om bijvoorbeeld te voorkomen dat mensen van steigers vallen. De ITUC schat dat er vorig jaar alleen al duizend arbeiders gewond zijn geraakt door een val.

Veilig bouwen in hitte kan

Nederlandse bouwbedrijven denken de veiligheid van werknemers wel te kunnen garanderen bij de stadionbouw voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. Dat blijkt uit een rondgang langs grote bouwers.

Bouwen in een land waar de temperatuur soms kan oplopen tot 50 graden hoeft geen probleem te zijn. Een bouwbedrijf is er helemaal niet bij gebaat als er medewerkers uitvallen, benadrukt een woordvoerster van BAM. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren is het bijvoorbeeld een mogelijkheid om ’s ochtends of ’s avonds te werken, aldus de zegsvrouw. “Op al onze bouwplaatsen is daarnaast een eigen drinkwatersysteem aanwezig dat voor alle werknemers toegankelijk is. En we hebben een speciaal vlagsysteem. Als de hitte en zonkracht te gortig worden, hijsen we een rode vlag waarmee we de werkzaamheden stilleggen.”

Veiligheidssituatie verbeteren

Een woordvoerster van aannemer Strukton wijst erop dat het soms juist mogelijk is om als Nederlandse bouwer de veiligheidssituatie op bouwplaatsen in het Midden-Oosten te verbeteren. Het bedrijf haalde onlangs een order binnen voor de aanleg van een metrosysteem in Saudi-Arabië. “De overheid daar heeft onlangs de regels aangepast om de omstandigheden voor werknemers in de bouw te verbeteren. Daar waar wij invloed kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld vanuit het perspectief van maatschappelijk verantwoord ondernemen, proberen wij ons steentje bij te dragen.”

Vakcentrale FNV onderzoekt samen met FNV Bouw of er ook Nederlandse aannemers betrokken zijn bij de slechte werkomstandigheden in Qatar.

Reageer op dit artikel