nieuws

EU maakt eenduidige regels voor PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen

De Europese richtlijn voor PBM is omgezet in een verordening die strakker kan worden gehandhaafd.

Doordat de tekst een verordening is, hoeft hij niet eerst in nationale wetgeving te worden opgenomen.

Veiligheid

De Europese Unie wil hiermee niet alleen de veiligheid van werknemers verbeteren, maar het bedrijven ook makkelijker maken om hun PBM binnen de Europese markt te verkopen. Overal gelden nu dezelfde regels.

Categorie

Een andere belangrijke verandering is dat een aantal PBM’s van categorie zijn veranderd, zo meldt NEN. Zo is bijvoorbeeld gehoorbescherming van categorie II naar III gegaan, zodat dit aspect nu onder de zwaarste categorie PBM valt. Ook broeken die beschermen tegen kettingzagen zijn van categorie II naar III verschoven.

Strengere eisen

In de nieuwe verordening worden daarnaast strengere eisen gesteld aan keuringsinstellingen die persoonlijke beschermingsmiddelen moeten beoordelen.

Reageer op dit artikel