nieuws

Chroom-6 ook bij de NS

Persoonlijke beschermingsmiddelen

De NS gebruikt al zo’n twintig jaar verf voor treinen die de kankerverwekkende stof chroom-6 bevat. Zeker duizend medewerkers zijn in de loop van de tijd blootgesteld aan de verf.

Chroom-6 ook bij de NS

De stof kan via de longen of poriën in het lichaam terechtkomen. Bij het afschuren van oude verflagen liepen medewerkers van Nedtrain, de onderhoudsafdeling van de NS, tot voor kort onbeschermd door dikke lagen afgeschuurde verf, meldt Trouw.

Maximale voorzorg

De NS zegt niet eerder te hebben geweten dat de treinen zijn geverfd met gevaarlijke verf. “Zodra deze zomer bekend werd dat er chroom-6 voorkwam in verflagen van oude treinen, hebben wij personeel en vakbonden ingelicht. Ook hebben wij uit maximale voorzorg werkzaamheden opgeschort of extra maatregelen getroffen in de vorm van adembescherming en afzuiging. De stof kan overigens alleen vrijkomen bij specifieke werkzaamheden in werkplaatsen, zoals schuren”, aldus de NS in een reactie.

Ziektegevallen

Er zijn nog geen ziektegevallen bekend. Wel zijn zeker duizend medewerkers van Nedtrain in de loop van jaren blootgesteld aan de verf. FNV Spoor houdt een bijeenkomst voor alle werknemers die zich zorgen maken. Bij die bijeenkomst zal ook een deskundige aanwezig zijn die destijds betrokken was bij de chroom-6-affaire bij Defensie.

Defensie

Vorig jaar werd bekend dat bij Defensie medewerkers jarenlang blootgesteld zijn aan chroomverf bij het onderhoud van straaljagers, helikopters en tanks. Ongeveer 2100 (oud)-medewerkers hebben zich gemeld, van wie er rond de 600 gezondheidsklachten hadden. Die klachten variëren van een hoge bloeddruk en vermoeidheid tot kanker. Het ministerie van Defensie heeft inmiddels dik 200.000 euro uitgekeerd aan (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door de chroom-6 houdende verf.

Reageer op dit artikel