nieuws

Te koop: 200.000 gasmaskers met asbest

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie heeft dik 200.000 gasmaskers in beslag genomen. Het gaat om maskers met asbesthoudende filterbussen.

Te koop: 200.000 gasmaskers met asbest

De gasmaskers lagen opgeslagen in een loods in de Limburgse gemeente Maasgouw. De eigenaar wordt verdacht van het bezit en verkoop van asbesthoudende producten.

Vermoedelijk chrysotiel in filters gasmaskers

De maskers waren opgeslagen in ruim 5000 legerkisten, zo ontdekte de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij een controle. De filters van de gasmaskers bevatten vermoedelijk hechtgebonden chrysotiel, ook wel bekend onder de naam wit asbest. Hechtgebonden asbest geeft normaal gesproken weinig vezels af en is daardoor minder gevaarlijk dan niet-hechtgebonden asbest. Ook de legerkisten bevatten asbest.

Koper vermoedde dat gasmaskers asbest bevatten

In maart startte een strafrechtelijk onderzoek naar de verkoop van asbestbevattende gasmaskers. Aanleiding was een uitzending van televisieprogramma Hart van Nederland. Een koper van een legerkist met tientallen oude Russische legergasmaskers vermoedde dat deze asbest bevatten. Na onderzoek door Ron Versluis van asbest-inventarisatiebureau Rontrex bleek dit inderdaad het geval. Hart van Nederland bracht de ILT op de hoogte van Versluis’ bevindingen.

Maskers voornamelijk via internet aangeboden

Inademing van asbestvezels is schadelijk voor de gezondheid. De asbesthoudende gasmaskers komen vooral uit Rusland en zijn herkenbaar aan een Russische lettercode op de filterbussen. De maskers worden met name via internet aangeboden. Mensen die gasmaskers met een soortgelijk filter hebben gekocht, kunnen die dubbel ingepakt naar de milieustraat in hun gemeente brengen.

Voorlopige maatregel voor eigenaar in Maasgouw

De eigenaar van de gasmaskers in Maasgouw kreeg een voorlopige maatregel opgelegd door het Functioneel Parket. De goederen zullen waarschijnlijk in beslag worden genomen en moeten daarom in de loods blijven staan. Om te voorkomen dat de eigenaar het spul tussentijds alsnog verkoopt, is hem de toegang tot de loods ontzegd. De eigenaar van de gasmaskers hangt een maximale straf van zes jaar cel boven het hoofd.

Bronnen: om.nl, nrc.nl

 

> TIP: Alles over persoonlijke beschermingsmiddelen vindt u in de PBM Gids.

Reageer op dit artikel