blog

Voor mijn werk kom ik wel eens bij bedrijven. Zij zijn soms in de veronderstelling dat ik iets kan of weet waar zij hun voordeel mee kunnen doen.

Supply Chain

Iedereen die mij kent, weet wat een behulpzaam type ik ben, altijd bereid een ander te helpen. Tegen een bescheiden vergoeding, uiteraard. Ik behoor tot het leger van sloebers die als loonwerker hun diensten slijten aan machtige organisaties.

Hoewel velen van mijn collega’s zichzelf graag als ondernemer betitelen, ligt de positie ergens tussen die van knecht en horige in. Een positie die wij nog kennen uit de middeleeuwen.

De gevestigde orde was traditioneel gevestigd in een kasteel

Werkers uit de lagere kasten probeerden hun diensten aan te bieden aan een gevestigde, machtige groep. Zo’n groep was traditioneel gevestigd in een kasteel. Als je in zo’n kasteel zat dan had je het goed voor elkaar. Het zijn meestal vrij stevige, comfortabele dingen van waaruit je het gepeupel op afstand kunt houden. Uiteraard wilde je die positie graag beschermen en daar is zo’n kasteel nu precies voor ontworpen.

De barrière van de moderne kastelen: de Supply Chain

Grote bedrijven zijn de moderne kastelen. Goed afgeschermd en alleen toegankelijk als het de elite belieft die toegang te verlenen. Een van de barrières die deze moderne burchten hebben opgeworpen, is de ketting. In het huidige jargon noemen wij dit de Supply Chain. De bewaker van die ketting heet dan ook de Supply Chain Manager.

Voor deze bewaker werken de zware jongens, we noemen ze de Purchasers. Het woord pur komt uit het Frans en betekent zoiets als onschuldig en ongerept. Het woord chaser komt natuurlijk uit het Engels. Onlangs werd ik door zo’n Purchaser gesommeerd mijn diensten aan te bieden. Met een soort brief van de koning, een Request For Proposal heet dat in hun jargon.

> LEES OOK: Flexwerkers en stress: vrij maakt nog niet blij

Een offerte mogen aanbieden aan de kasteelheren

Als ik beloofde mij aan hun wetten te houden (zes pagina’s kleine lettertjes), een geheimhoudingsverklaring tekende en al mijn financiële gegevens aanleverde mocht ik een offerte maken, te voldoen aan de nota van inlichtingen. Deze aanbieding moest dan aan de kasteelheren worden toegelicht op een door hen vastgestelde datum. Hierna beoordeelden zij of ik de ketting mag passeren om vier(!) dagen voor hen te mogen werken. Uiteraard hadden zij dit ook aan vijf andere werkers gevraagd.

> LEES OOK: De AVG: bent u er klaar voor?

Ze beloven ook de factuur de ketting te laten passeren

U begrijpt mijn enthousiasme voor dit proces. Een dergelijke zorgvuldige werkwijze kan niet anders dan bewondering oogsten. Het betekent dat je je, als de ketting eenmaal gepasseerd is, mag koesteren in de welwillendheid van de elite in het kasteel. Bovendien beloven ze na afloop van de werkzaamheden ook de factuur de ketting te laten passeren en die binnen drie maanden te betalen zodat mijn kinderen, die dan inmiddels wel trek hebben, ook te eten hebben.

Wilt u trouwens zelf ook zo’n ketting hebben? Dat kan. Ze worden geleverd door de firma SAP.

Auteur | Joris

Reageer op dit artikel