nieuws

Zo wordt u een top teamleider – 10 tips

Persoonlijke ontwikkeling

Teamwerk gaat niet vanzelf. En het werk van de teamleider is op papier een onmogelijke taak. Hoe word je toch de teamleider die iedereen op handen draagt?

Zo wordt u een top teamleider – 10 tips

Toen teamwerk een hit werd in de jaren 90 van de vorige eeuw, was dat meestal in combinatie met het thema ‘zelfsturing’. Er ontstond een ideaalbeeld van het team dat geen teamleider nodig had: het zelfsturende team. Inmiddels blijkt dat teamwerk niet vanzelf gaat en teams wel degelijk baat hebben bij een leider.

Een team is gebaat bij structuur, aansturing en beoordeling

Zoals gezegd is het enthousiasme over zelfsturing flink getemperd. Want teams zonder leiding, ze werken eenvoudigweg niet. Tenminste, niet in de setting van de gangbare, als piramide opgebouwde organisatie waarin het individuen zijn die worden beloond of ‘afgerekend’. Zolang een team functioneert in een context van moeten presteren, zich moeten verantwoorden en van stevige concurrentie, is het meestal gebaat bij structuur, aansturing en beoordeling. Kortom, aan een teamleider.

> TIP: Download de gratis whitepaper De kracht van leiderschap

Teamleden krijgen altijd behoefte aan leiderschap

Geen team kan zonder drie belangrijke ingrediënten: coördinatie, inspiratie en zorg. Uiteraard kunnen alle teamleden dit leveren en in dat geval is er misschien niet één leider, maar wel leiderschap. Maar hoe dan ook, teamleden zullen na verloop van tijd altijd behoefte krijgen aan iemand die een oordeel velt, een compliment geeft, de communicatie naar buiten toe verzorgt, kan bemiddelen bij conflicten, durft te zeggen wat anderen niet zeggen en structuur aanbrengt in de vergadering. Kortom, aan een teamleider.

> LEES OOK: Informeel leiderschap, dit doet het voor veilig gedrag

De drie basiscompetenties van de teamleider

Van alle functies die we in teams aantreffen, is die van de teamleider het lastigste. Die doet het eigenlijk nooit goed. Want hij is de leider die geen leider mag zijn. Die te overheersend is zodra hij merkbaar leiding geeft en die nodig moet sturen zodra hij zich op de achtergrond houdt. Een goede teamleider is praktisch een supermens. Hij moet het dus wel een beetje ‘in zich’ hebben. En hoewel de lijst van zijn kwaliteiten en talenten oneindig lijkt, is die terug te brengen tot drie basiscompetenties:

 • Kunnen omgaan met complexiteit. Een succesvolle teamleider kan overzicht bewaren en zaken met elkaar verbinden. In de materie duiken en aandacht hebben voor details. Maar óók afstand nemen en het grote geheel blijven zien, de veelgeprezen helicopterview.
 • Aantrekkelijk zijn voor mensen. Alle geslaagde teamleiders zijn mensen met wie anderen graag omgaan, van wie men iets wil aannemen, voor wie men iets wil doen of wiens advies men op prijs stelt. Hij wekt vertrouwen als persoon en – in de meeste gevallen – ook als professional.
 • (Ge)voelsprieten hebben. Een goede teamleider heeft gevoel en snapt het gevoel van anderen. Zowel op individueel als op teamniveau. Het is eigenlijk onmisbaar dat hij aanvoelt ‘wat er speelt’ in de groep.

> LEES OOK: Motiveren met minder regels en meer vertrouwen

Tien gouden tips voor teamleiders

Zijn de drie basiscompetenties aanwezig? En houdt u wel van een uitdaging? Met deze tien tips wordt u de teamleider die iedereen op handen draagt.

 1. Maak een vliegende start als u nieuw bent in uw functie.
 2. Neem vragen om sturing serieus, maar ga er niet altijd op in.
 3. Blijf objectief in conflicten, maar laat ook zien waar u (voor) staat.
 4. Betrek iedereen actief in het overleg.
 5. Schat elk idee op waarde, veeg niets zomaar van tafel.
 6. U hoeft niet iedereen te mogen, maar het is niet handig dat te laten merken.
 7. Beloon grif, ook individuen, maar zorg ervoor dat u niemand ‘voortrekt’.
 8. De fout het vertrouwen van een teamlid te schenden kunt u maar één keer maken.
 9. Vragen oproepen is vaak beter dan antwoorden opdringen.
 10. Stel uw eigen positie af en toe ter discussie, dat kan verlichting geven.

 

> TIP: Tijdens de Masterclass Leiderschap, cultuur en veiligheid laat Petronel Bijlsma u ontdekken hoe informeel leiderschap werkt in uw eigen organisatie.

Zo wordt u een top teamleider – 10 tips

Bron: overmanagement.nl

Reageer op dit artikel