artikel

Geweld tegen docenten neemt toe

Veilig werken

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2008 van onderzoeksinstituut ITS in Nijmegen.

 

In 2007 had ruim de helft van de docenten te maken met agressie. Ze zien vooral meer ge-weldsincidenten bij anderen. Zo melden ze bijna twee keer zo veel incidenten met zware mishandeling en seksueel geweld.

 

Op 13 februari werd op het Da Vinci College in Roosendaal een 53-jarige lerares ernstig mishandeld door een 15-jarige vmbo’er. Die sloeg haar in de klas een gebroken jukbeen. Een half jaar geleden probeerde een andere leerling ook al een docent te slaan.

 

Hoewel negentig procent van de docenten zich veilig voelt, wil ruim een kwart toch dat de sociale veiligheid verbetert. De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat scholen meer aan preventie kunnen doen. Uit eigen onderzoek blijkt dat de helft geen veiligheidsplan heeft.

Reageer op dit artikel