artikel

Kies de ideale kantoorstoel

Veilig werken

Auteurs: Peter Vink, Liesbeth Groenesteijn, Rolf Ellegast

 

Hoe kies je een goede stoel voor je werknemers? Er zijn zoveel stoelen op de markt. HVBG, de koepel van verzekeringsorganisaties in Duitsland, zag door de bomen het bos niet meer. Daarom werd een onderzoek naar comfort en fysieke belasting opgezet, waarin de effecten van deze kantoorstoelen heel precies werden gemeten.

 

Alle vijf onderzochte stoelen liggen in de prijsklasse van 450 tot 1000 euro en hebben iets bijzonders. Bij alle stoelen is het idee dat meer beweging betere doorbloeding geeft, dat de tussenwervelschijf beter van voedingsstoffen wordt voorzien en het gehele bewegingsapparaat niet stijf wordt. Dit zou klachten aan rug en nek voorkomen en het zitcomfort bevorderen.

 

Bij het onderzoek was de vraag of deze mechanismen een meetbaar effect hebben op de mens. Belangrijk is ook om na te gaan of er langetermijneffecten te vinden zijn. Om de studie niet vier jaar lang te laten duren, is een methode gebruikt met een voorspellende waarde. Hamberg heeft in 2008 aangetoond dat als je locally perceived discomfort (LPD) op een speciale manier meet, je iets over de lange termijn kunt zeggen. Bij hogere LPD-scores is de kans op rug- en nekklachten ongeveer twee keer hoger.

 

In het laboratorium ondergingen tien proefpersonen een test met een EMG, een onderzoekstechniek waarbij de elektrische activiteit van spieren wordt gemeten. Dit gebeurde bij versnelling van het lichaam, beweging van het lichaam en stoelelementen zoals de rugleuning en de zitting. Ook zijn LPD en comfortbeleving gemeten bij een groot aantal sterk gestandaardiseerde taken. Hierbij werd de volgorde van de stoelen systematisch gewisseld.

 

De proefpersonen kregen ook de vraag voorgelegd welke stoel ze gezonder vonden. Daarnaast zijn er veertig proefpersonen bij vier bedrijven in een uitgebreide veldtest gemeten.

De spieractiviteit gemeten met EMG leverde geen significant verschil op. Ook de bewegingen van de proefpersonen gaven meestal geen significante verschillen tussen de stoelen. De LPD-waarden waren nooit boven de grens die Hamberg beschreef als een waarde die de kans op nek- en rugklachten verhoogt.

De gemiddelde ervaren verschillen waren klein, dus gesteld kan worden dat het niet zoveel uitmaakt welke stoel gekozen wordt. Belangrijk is dat de stoel past bij het werk en het individu.

Reageer op dit artikel