artikel

Ongeval tijdens woon-werkverkeer

Veilig werken

Een man werkt als monteur bij een bedrijf. Voor de reis van zijn woonplaats Groenlo naar de werkplaats in Doetinchem gebruikt hij eerst zijn eigen auto, maar later een bedrijfsbus van de werkgever.

Daaraan wordt wel de voorwaarde verbonden dat hij eerst een collega ophaalt die aan de rand van Doetinchem woont. En zo nu en dan moet met de bus ook een andere collega worden opgehaald van een parkeerterrein bij McDonald’s.
In juli 2003 op weg naar zijn werk krijgt hij ’s morgens vroeg op de provinciale weg een eenzijdig ongeval. Volgens de tachograaf heeft hij 110 km/uur gereden. De man is om onbekende redenen de rechter berm ingereden en raakt ernstig gewond. Voor bestuurders van bedrijfsauto’s heeft de werkgever een verzekering afgesloten. Die verzekering geeft – onder meer – dekking voor vervoer dat plaatsvindt in het kader van de werkzaamheden.
De werknemer wil zijn schade vergoed hebben. De werkgever is inmiddels failliet en de werknemer spreekt de verzekeraar rechtstreeks aan. Die weigert uit te keren, omdat er geen sprake is van vervoer in het kader van werkzaamheden. De werknemer stapt naar de rechter. De kantonrechter is het met de verzekeraar eens. Er is naar diens oordeel geen aansprakelijkheid van de werkgever, want voor aansprakelijkheid op grond van art. 7:658 Burgerlijk Wetboek (de zorgplicht van de werkgever) is er onvoldoende verband tussen de te verrichten werkzaamheden en het verkeersongeval.
Ook voor een eventuele aansprakelijkheid op basis van art. 6.248 (redelijkheid en billijkheid) en/of 7:611 BW (goed werkgeverschap) ziet de rechter geen grond. Daarvoor is het van belang dat het ophalen van een andere werknemer in dit geval niet kan worden gezien als het uitvoeren van door de werkgever opgedragen werkzaamheden. De vordering wordt afgewezen.

Reageer op dit artikel