artikel

Wat kan de Work Ability Index?

Veilig werken

Een lage WAI-score is een wetenschappelijk onderbouwde voorspeller voor verminderd werkvermogen in de toekomst. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidieert via de stichting Blik op Werk de invoering van het instrument en organisaties gaan op studiereis naar Finland.

 

Maar hoe goed is de Work Ability Index? Lex Burdorf, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, onderzocht de voorspellende waarde van de WAI in Nederland. Zijn conclusie: “Het is absoluut niet het instrument voor het meten van werkvermogen. Hij geeft geen inzicht in de oorzaken van het verminderd werkvermogen. Het is een screening, net als bij borst- of prostaatkankeronderzoek. Bij problemen moet in een vervolgstap een individuele diagnose gemaakt worden. Ik heb stellig de indruk dat veel bedrijven die stap overslaan.”

 

Ook de Nederlandse onderzoeker Jos Verbeek, woonachtig in Finland, is kritisch over de WAI. Het voorspellen van het werkvermogen zou volgens hem veel eenvoudiger kunnen. “De eigen inschatting van mensen is de beste voorspeller. Een simpele vraag zou de WAI wel eens kunnen vervangen: denkt u dat u uw pensioen haalt? Dan heb je het hele verdere circus niet meer nodig en kun je het geld besteden aan het vinden van oplossingen voor problemen: waardoor blijven mensen nou langer aan het werk? Daarover is weinig bekend.”

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel