artikel

Angst en stress door alleen werken

Veilig werken

Een medewerker die zich door het gebrek aan collega’s onveilig voelt kan zeer angstig worden. Dat leidt tot het vrijkomen van de stresshormonen cortisol en adrenaline en veroorzaakt zodoende een stressreactie in het lichaam. Is deze angst kortdurend, dan hoeft er geen probleem te zijn. Bij regelmatige angst als gevolg van alleen werken kan negatieve, werkgerelateerde stress ontstaan.

 

De branche kan een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van dit probleem. Binnen steeds meer branches wordt tegenwoordig gewerkt met een branche-RI&E en in de meeste daarvan is het onderwerp psychosociale arbeidsbelasting opgenomen – maar vaak wel zonder dat er aandacht is besteed aan de gevaren van alleen werken.

 

Hier is nog een mooie slag te slaan, want een goede RI&E moet periodiek worden geevalueerd en bijgesteld. Het onderwerp ‘alleen werken’ kan dan als losse module worden opgenomen. Aangesloten bedrijven kunnen vervolgens de eigen RI&E bijstellen op basis van de nieuwe branche-RI&E – inclusief de nieuwe module over alleen werken. Als verschillende bedrijven deze nieuwe module hebben uitgevoerd, is het nuttig om op brancheniveau de resultaten te bekijken.

 

Een volgende stap is het opnemen van het thema ‘alleen werken’ in de arbocatalogus. Het kan in een bestaande catalogus worden geintegreerd of worden opgenomen in een volledig nieuwe arbocatalogus. Dit is uiteraard vooral van belang als er problemen blijken te zijn met medewerkers die alleen werken.

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel