artikel

Kennis zware beroepen nog in kinderschoenen

Veilig werken

Oktober 2009 diende het inmiddels demissionaire kabinet een wetsvoorstel in om ‘sociaal en verantwoord’ tot 67 jaar door te werken. Werknemers in zware beroepen moeten na dertig jaar werken een aanbod krijgen voor minder belastend werk. Anders mogen zij stoppen met 65 op kosten van de baas. Wat zwaar werk precies is, mogen de sociale partners uitmaken. De nieuwe Tweede Kamer zal zich nog over dit controversiele voorstel buigen.

 

Lex Burdorf (Erasmus Universiteit) vindt langer doorwerken nodig, maar benadrukt dat de wetenschap nog niets weet over bijvoorbeeld de invloed van arbeidsomstandigheden op langer doorwerken. Burdorf wil de bewezen kortere levensverwachting van lager opgeleiden in een wetsvoorstel verwerken en HBO-plussers langer laten doorwerken.

 

Ook Judith Sluiter (KMKA) vindt dat de wetenschap nog veel moet onderzoeken en bewijzen. Wel is te definieren wat zwaar werk inhoudt. En dus of mensen dat werk kunnen uitvoeren. Bovendien: minder zwaar werk wordt ook zwaar als de belastbaarheid afneemt.

 

Karen Oude Hengel (TNO) werkt aan het programma ‘Je Gezondheid in de Steigers’ dat duurzaam werkvermogen in de bouw wil bevorderen. Het percentage 55-plussers in de bouw verdubbelde de laatste tien jaar, de gemiddelde leeftijd staat op bijna 40 jaar. Het gaat vooral om het bedenken van eigen oplossingen voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden. De resultaten worden begin 2011 verwacht.

 

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel