artikel

Bevlogen of verslaafd?

Veilig werken

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse werknemers werkt meer uren dan er staan vermeld in hun contract. Een deel van deze werknemers is geneigd hard te werken omdat ze zo bevlogen zijn in het werk.  Echter, niet elke werknemer die hard werkt, doet dit vanuit een bezieling voor zijn werk. Bepaalde werknemers werken hard omdat ze een oncontroleerbare drang voelen om hard te werken.  Vanwege dit slopende werkpatroon lopen workaholics een groot risico om lichamelijk en emotioneel uitgeput te raken.

 

Regulatiestrategieen

Belangrijk is dat workaholics zich bewust worden van de mentale regels die ze gebruiken om te bepalen waarom ze doorgaan met werken. Het uiteindelijke doel van interventie is dat workaholics gebruik leren maken van een minder rigide persistentieregel, bijvoorbeeld leren doorgaan met werken zolang ze nog plezier hebben in het werk.

 

Werkvloer

Werknemers kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het onderwerp werkverslaving onder de aandacht wordt gebracht door het probleem bij de directie aan te kaarten. Managers moeten bovendien signalen van werkverslaving bij werknemers leren herkennen.  Maar bovenal is het belangrijk dat leidinggevenden zelf een voorbeeld  zijn voor de overige werknemers in het behouden van een gezonde balans tussen  werk en prive. Ook de bedrijfsarts kan een rol spelen in het proces door te vragen waarom de werknemer zo hard werkt. 

 

Corine van Wijhe verricht onderzoek naar workaholisme ten opzichte van bevlogenheid.

Herkent u zichzelf of een collega, kennis of client in het bovenstaande verhaal, en wilt u een bijdrage leveren aan het onderzoek, neem dan gerust contact met haar op.

c.vanwijhe@uu.nl  of 030 2532272

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel