artikel

Andere tijden

Veilig werken

Werkgevers moeten zich realiseren dat veranderingen van werktijden van een afdeling of functiegroep vaak ook indirecte gevolgen hebben voor medewerkers. Bijvoorbeeld financiele consequenties als er een toeslagregeling vervalt, maar ook kan het invloed hebben op prive afspraken. Medewerkers moeten voldoende tijd krijgen om iets anders te kunnen regelen. Ook is het belangrijk om de verhouding tussen vast en ingeleend personeel goed in de gaten te houden.

Nachtarbeid is soms noodzakelijk. Zorg ervoor dat medewerkers er niet alleen voor staan. Voorkom eenzame arbeidsplaatsen en zorg niet alleen voor communicatie- en alarmeringsvoorzieningen, maar denk ook aan voldoende pauzemogelijkheden, geschikte verwarming en kantinemogelijkheden.

Flexibilisering van werktijden kan medewerkers ook de mogelijkheid geven hun werktijden beter af te stemmen op hun priveomstandigheden. Werknemers die hun eigen werktijden kunnen bepalen zijn doorgaans erg tevreden en verzuimen minder.

Belangrijk is dat alle spelers van begin af aan met elkaar in gesprek gaan en dat de belangen en wensen helder worden. Besteed tijd aan een goede orientatie en spreek meerdere overleg- en beslismomenten af.

Auteur: Nicole Pikkemaat, trainer, adviseur en coach Arbeid en Gezondheid bij FNV Formaat.

Dit is een samenvatting van een artikel uit vakblad Arbo, november 2011.

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel