artikel

Schoonmaakster glijdt uit

Veilig werken

Als werknemers worden betrapt op ondeugdelijk schoeisel, zoals slippers, worden ze naar huis gestuurd om vast schoeisel aan te trekken, zo wordt haar verteld.

 

Op 21 juni 2005 glijdt zij in een van de badkamers uit, beschadigt haar enkelbanden en wordt behandeld in een ziekenhuis. Op het ongevalsformulier staat dat er geen getuigen waren. Voorts staat er: ‘De werknemer loopt de badkamer in waar gedoucht was; zij gleed uit over de emmer (het waren wel antisliptegels) en viel; zij heeft een barst in haar enkel; droeg slippers.’

 

Het herstel verloopt moeizaam en er is geen kans op volledig herstel. De vrouw heeft sindsdien niet meer voor het schoonmaakbedrijf gewerkt. Zij stelt in december 2006 de werkgever aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval.

 

De rechter stelt vast dat de vrouw een ongeval heeft gehad tijdens de uitvoering van haar werk. De aard van het letsel en ook de mogelijk opgelopen schade staan echter niet vast. Er is geen verklaring overlegd over de behandeling in het ziekenhuis op de dag van het ongeval. De huisarts schrijft eerst dat de enkelband is gescheurd en dat haar rechteronderbeen is verbrijzeld, maar in een later schrijven blijkt alleen een spieraanhechting licht beschadigd te zijn.

 

Ook blijkt dat de vrouw in het verleden in Paramaribo meermalen aan haar voet is geopereerd. Ondanks vragen heeft zij daarover tijdens de rechtsgang geen opheldering gegeven. De vrouw maakte schoon in een gebouw voor gehandicapte kinderen. Zij heeft daarvoor instructies gekregen waarmee de werkgever voor normale gevallen aan zijn zorgplicht heeft voldaan.

 

Er was geen sprake van extra werkdruk en er lagen in de badkamer antisliptegels. Voor zover de vrouw is uitgegleden op een natte plek, was er ook geen sprake van een bijzondere omstandigheid waardoor iemand met normaal schoeisel uit zou kunnen glijden. Daarmee heeft de werkgever voldaan aan zijn zorgplicht. De vordering wordt afgewezen.

 

Wilt u meer jurisprudentie? Lees Vakblad Arbo>>

Reageer op dit artikel