artikel

Zweden werken gezonder

Veilig werken

Haak noemt in het artikel Zweden het ‘ergonomische walhalla’. Werkgevers eisen dat de werkplekinrichting niet voldoende goed is, maar perfect.

Kantoormeubilair dat de meeste Nederlandse bedrijven gebruiken zal je in Zweden niet meer aantreffen. Vrijwel elke werkplek kan daar met een druk op de knop worden aangepast aan staand of zittend werk. Een ander artikel in vakblad Arbo onderstreept het belang van de mogelijkheid staand en zittend werken af te wisselen. Uit onderzoek rapporteert veertig procent meer sterfte onder zittende mensen.

Naast in hoogte verstelbare bureaus hebben werknemers ook individueel instelbare bureauverlichting. De lichtbehoefte van oudere medewerkers is nu eenmaal hoger dan die van jongere collega’s.

Fika-tijd
Ook de pauzecultuur in Zweden verschilt wezenlijk van die van ons. ’s Morgens en ’s middags drinken Zweden gezamenlijk koffie of thee; de fika. En lunchen doe je niet achter je pc aan het bureau maar gezamenlijk.

Wiechem Haak denkt dat de Zweedse bedrijven medewerkers daadwerkelijk als hun voornaamste kapitaal zien. De vraag is niet: hoe kunnen we verzuim terugdringen, de vraag is: hoe zorgen we er voor dat medewerkers zich beter voelen op het werk zodat ze beter presteren.

Ook de bedrijfsgezondheidszorg in Nederland kan nog wat leren van Zweden. Haak vindt Nederlandse adviseurs ‘te slaafs aan de opdrachtgevers’. Er wordt teveel gekeken naar verzuimcijfers. De adviserende, coachende en sturende rol van de specialist zou veel meer naar voren moeten komen. Behandelen is maar een klein deel van het vakgebied.   

 Bron: ‘Het arbowalhalla’ in vakblad Arbo>>, juni 2012.

 

Deze maand in Vakblad Arbo>>
 

AfbeeldingHet arbo-walhalla
 Zweden als gidsland
 
 En vele andere interessante artikelen waaronder:
 Arbo 2020: meer zelfregulering en minder overheid.

 

> Bekijk de inhoudsopgave van dit nummer
> Profiteer een halfjaar van het speciale kennismakingstarief!

 

Reageer op dit artikel