artikel

Bijzonder hoogleraar pleit voor paradigmaverschuiving in arbodienstverlening

Veilig werken

De namens het NVAB geinstalleerde professor Hulshof vindt dat de bedrijfsarts te ver af staat van de werkvloer. ‘Uit een Astri-rapportage blijkt dat driekwart van de werknemers en de werkgevers uit het midden- en kleinbedrijf de naam van de bedrijfsarts niet kent’. Sinds de laatste stelselwijziging waarin de multidisciplinaire aanpak met samenwerkende deskundigen werd afgeschaft, is Nederland op het gebied van arbodienstverlening geen gidsland meer. Per werknemer geven we nog maar tachting euro uit aan arbodienstverlening.

 

Wat Hulshof  betreft is het hoog tijd voor een paradigmaverandering. Van arbodienstverlening naar bedrijfsgezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt immers dat zorg als longitunale activiteit mensen eerder terugbrengt na ziekte en dat ze ook sterker terugkomen.

 

De tweede verandering die volgens Hulshof noodzakelijk is, is de overgang van occupational health naar workers health. Het hebben van goed werk verhoogt de eigenwaarde en verbetert het sociaal functioneren. Alle reden om die werknemers gezond te houden. Aandacht voor workers’ health, door onder meer aandacht voor cardiovasculaire risico’s is dus van belang, maar niet ten koste van aandacht voor beroepsrisico’s. ‘Het een kan niet  zonder het ander’.

 

Lees het volledige interview met Carel Hulshof in het artikel ‘Tijd voor een nieuw paradigma’ (Ton Bennink, vakblad Arbo>>, december 2012).

Reageer op dit artikel