blog

Er vallen doden

Veilig werken

Ik weet niet of het u ook is opgevallen, maar de afgelopen maanden waren er heel wat valongevallen in het nieuws. Hoe kan het dan toch dat dit soort werk, dat nog steeds grote risico’s met zich meebrengt, geregeld helemaal fout afloopt?

Er vallen doden

Je zou toch denken dat bedrijven die werkzaamheden op hoogte uitvoeren, extra voorzichtig zijn. Want als er iets verkeerd gaat, zijn de gevolgen meteen fataal.

Den Haag

Eind mei dit jaar viel er een dode bij werkzaamheden door bouwgigant BAM in het centrum van Den Haag. Bij het hijsen van steigerdelen zou een los onderdeel een andere steiger hebben geraakt, die vervolgens uit elkaar viel en een voetganger raakte. Het gebied rond de werkplaats was afgezet, maar de onderdelen vielen daar toch buiten.

Zaltbommel

Diezelfde maand kwamen in Zaltbommel twee mannen om het leven en raakte er een zwaargewond toen ze op vier hoog bezig waren met het ophangen van een spandoek aan een Van der Valk-hotel in wording. De mannen werkten vanuit een bak in een hoogwerker die was gehuurd door een sloopbedrijf. Ze waren wel aangelijnd en droegen ook helmen, zo gaat het verhaal. Maar de bak met de mannen erin raakte om onverklaarbare reden los en viel naar beneden.

Zevenaar

En dan Zevenaar. Daar reed door nog onbekende oorzaak een vrachtwagen met buitenlands kenteken tegen een hoogwerker aan. Twee medewerkers vervingen daar op dat moment de dwarsbalk van een verkeerslicht. De slachtoffers vielen uit het bakje. Eén overleed aan zijn verwondingen, de ander raakte zwaargewond.

Speculeren

Drie ongevallen in relatief korte tijd. De Inspectie SZW is nog met de onderzoeken bezig; we kunnen speculeren over de oorzaken. Was in Den Haag het afgezette gebied te smal en moest de tram er per se langs kunnen? Was in Zaltbommel de machinist niet voldoende geschoold en drukte hij op de verkeerde knop? Zaten in Zevenaar de slachtoffers niet gezekerd in het bakje en was de rijstrook waarop de werkzaamheden plaatsvonden niet afgesloten?

Valbeveiliging

Het kan niet anders dan dat bij al deze ongevallen niet de juiste procedures zijn gevolgd. Ik vind dat onbestaanbaar.
In nummer 6 van Vakblad Arbo vindt u een overzicht van de laatste trends op het gebied van valbeveiliging. Maar we kunnen de modernste technieken inzetten, als we niet eerst ter plaatse de risico’s goed in kaart brengen en daar naar handelen, heeft dat allemaal niet zo veel zin. Het wordt tijd dat iedereen die bezig is met werken op hoogte zich dat eens gaat realiseren. Werk aan de winkel dus. Want anders zullen er slachtoffers blijven vallen.

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel