blog

Beslissen is menselijk

Veilig werken

Een racket en een bal kosten samen 1,10 euro. Het racket is 1 euro duurder dan de bal. Hoeveel kost de bal?

Beslissen is menselijk

Een vijver wordt overwoekerd door een veld met waterlelies dat elke dag verdubbelt in omvang. Na 48 dagen is de vijver helemaal bedekt met waterlelies. Na hoeveel dagen was de vijver voor de helft bedekt met waterlelies?

Verkeerde beslissingen

Een vriend van mij legt dit soort vragen voor aan managers om ze duidelijk te maken dat ook eenvoudige problemen voor hen vaak te moeilijk zijn. Hij heeft die vragen natuurlijk ook niet zelf bedacht, maar gejat van een beroemde professor. Bovendien weet hij daardoor zelf het goede antwoord al.
Als het zelfvertrouwen van de managers, aanvankelijk meestal op een te hoog niveau, door foute antwoorden aanzienlijk is gedaald en een aantal van hen in huilen is uitgebarsten, legt hij hun uit dat zij, net als gewone mensen, vaak de verkeerde beslissingen nemen.
“Wat heb je daar nu aan?” vroeg ik aan hem. Iedereen weet toch dat managers verkeerde beslissingen nemen?
“Dat is waar”, zei hij, “maar nu weten ze het zelf ook”.

Verstandig besluit

Zeker als het gaat om afwegingen die invloed hebben op onze veiligheid, ons welzijn of zelfs het voortbestaan van onze baan, zou je toch hopen op af en toe een verstandig besluit. Maar verstandige besluiten nemen moet je leren. Het gaat niet altijd om de inhoud, maar ook om kennis over hoe je beslissingen neemt en hoe snel dat fout kan gaan.
Voor ons professionals is dat allemaal heel gewoon en vanzelfsprekend. Ach, werd er maar meer naar ons geluisterd. Maar in de moderne bedrijfscultuur is helemaal geen plaats meer voor deskundigen. Voor elke professional die wegens bezuiniging wordt ontslagen, komen twee dure managers terug, die het werk vervolgens uitbesteden aan de inmiddels zzp’er geworden professional, die dan weer gewoon moet doen wat hem opgedragen wordt omdat er anders geen opdrachten meer komen. Het geeft wel rust in de organisatie. Managers spreken toch meer dezelfde taal en de neuzen wijzen gemakkelijker dezelfde kant uit, zonder verstorende dissidenten die de aanpak in twijfel trekken of met alternatieven komen.

Sprankje hoop

Er is dus een sprankje hoop. Leren verstandige beslissingen te nemen bestaat voor een deel uit beter en langer nadenken, maar vooral ook uit
beter luisteren. Luisteren naar mensen die door studie en ervaring de juiste database aan kennis hebben vergaard. Mensen zoals wij dus, die natuurlijk weten dat het antwoord op de eerder gestelde vragen niet 0,10 en 24 is.

En voor wie dat niet gelooft; denk er nog even over na, stuur een mail. Maar vooral: volg een cursus bij die vriend van mij.

Reageer op dit artikel