blog

Gebogen hoofden

Veilig werken

Wist u dat ze in China smartphonegebruikers spottend ditouzu noemen, de club van de gebogen hoofden? Intussen groeit die club heel snel.

Gebogen hoofden

Veel Chinezen, jong en oud, zijn geobsedeerd door smartphones. Op de markt rekent zelfs meer dan de helft van hen het fruit al af met een QR-code.

Telefoonverslaving in China serieus issue

Kijk je in China om je heen, dan schijn je vooral heel veel lopende of zittende telefoons te zien. Hoe dat komt? Menig oudere Chinees sloeg de computer over en ging direct aan de telefoon. Daarmee is telefoonverslaving in China al een tijdje een serieus issue. Ongelukken en gebrek aan sociale vaardigheden zijn het gevolg. Dat de telefoon ook op het werk veel wordt gebruikt, voor overleg bijvoorbeeld, maakt de kans op negatieve gevolgen er niet geringer op. Al zijn er ook voordelen natuurlijk.

Werkdag begint met openen van app

Gaat het bij ons ook die kant op? Worden we het nieuwe volk van de gebogen hoofden? Laatst was ik bij een bedrijf waar je je werkdag begint met het openen van een app. Je legt je telefoon op het bureau dat je voor die dag uitkiest en iedereen weet waar je zit. Als beloning wordt die telefoon meteen opgeladen. Als je gaat vergaderen, check je uit en neem je je spullen weer mee. De werkplek is weer vrij.

Apps kunnen van alles, maar het zijn de professionals die met alle verzamelde gegevens aan de slag moeten

De ene dag heb je behoefte aan rust en kies je een bureau waar je in stilte kunt lezen of je concentreren. Een andere dag speelt er veel dat communicatie vereist en wil je in de buurt zitten van de afdeling marketing of sales om even een paar zaken goed af te kaarten. Net een deadline afgerond? Dan kan een gezellige werkplek misschien wel even lekker zijn. Dit werkt natuurlijk vooral goed als er genoeg plekken zijn om uit te kiezen en iedereen de app ook gebruikt.

Apps kunnen veel, maar professionals moeten het doen

Intussen worden we op deze manier thuis en op het werk steeds onafscheidelijker van onze telefoon. Er zijn inmiddels ook heel veel apps die de kwaliteit van ons werk verbeteren, ook voor u als arboprofessional. Apps kunnen van alles: data verzamelen. signaleren, meten. Behalve dat we de kwaliteit van deze hulpmiddelen goed moeten monitoren, blijven de professionals toch echt degenen die met alle verzamelde gegevens aan de slag gaan. En die gegevens weer terugkoppelen naar de werknemers en de organisatie. En gebogen hoofden of niet, gelukkig kan dát dan weer met opgeheven hoofd.

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

TIP: Zelf werken aan uw werkplek? Dat gaat heel makkelijk met de e-learning Werkplekchecker

Reageer op dit artikel