nieuws

Klokkenluiders beter beschermen

Veilig werken

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft een wetsvoorstel ingediend om de rechtspositie van klokkenluiders beter te beschermen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil volgens Van Raak een wettelijke bescherming voor klokkenluiders.

In het voorstel wordt de oprichting van een ‘Huis voor Klokkenluiders’ geregeld; een onafhankelijk orgaan dat onderzoekt of de klacht van een klokkenluider wel of niet gegrond is.

Bescherming rechtspositie klokkenluiders

Bovendien beschermt het de rechtspositie van de klokkenluider. Ook Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wil een wettelijke bescherming. “Het huidige meldpunt, daar heb je absoluut niets aan. Je hebt een meldpunt nodig dat onderzoek kan doen met bevoegdheden vergelijkbaar met de Onderzoeksraad voor Veiligheid of de Ombudsman”, aldus Van Vollenhoven.

Reageer op dit artikel