nieuws

Belgische Hema zat fout met ontslag moslima

Veilig werken

De Belgische tak van winkelketen Hema is over de schreef gegaan met het ontslag van een werkneemster die weigerde haar hoofddoek af te doen. Dat heeft de arbeidsrechter in Tongeren bepaald.

De Nederlandse winkelketen moet de 21-jarige vrouw een half jaar loon uitbetalen, ruim 9000 euro.

Neutraliteitsbeleid

Volgens de rechtbank had HEMA België geen duidelijk ‘neutraliteitsbeleid’ waardoor ze haar geloofsovertuiging niet zou mogen uitdragen in de winkel. Daarom had het warenhuis geen gegronde reden om de caissière in 2011 op basis van haar geloofsovertuiging weg te sturen. De advocaat van de vrouw reageerde tevreden. “Ze heeft twee maanden zonder probleem met een hoofddoek mogen werken, maar na klachten van klanten mocht dit opeens niet meer. Dit had niets met een neutraliteitsbeleid te maken”.

Dresscode

De rechter tekende wel aan dat de vrouw de zaak waarschijnlijk had verloren als ze haar klacht op dit moment had ingediend. Dit omdat de HEMA inmiddels een duidelijker dresscode heeft ingevoerd.
De zaak veroorzaakte veel ophef in België. In Genk werd een protestmars gehouden tegen het beleid van de HEMA.

Tevreden

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding toont zich tevreden over de uitspraak. Jozef De Witte , directeur van het Centrum zegt dat het ‘klantenargument’ duidelijk niet wordt aanvaard als rechtvaardiging voor een discriminatie op grond van geloof. “Anders gezegd, stereotypen en vooroordelen van klanten kunnen geen rechtvaardiging zijn voor een verboden discriminatie, en kunnen dus geen aanleding geven tot een verregaande beperking van een individuele vrijheid zoals de vrijheid van godsdienst.”

Reageer op dit artikel