nieuws

Slaaptekort is een stille sloper

Veilig werken

Tekort aan nachtrust dreigt epidemisch te worden in Nederland. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een studie naar het slaapgedrag van de Nederlander.

Bijna een derde van de bevolking slaapt dagelijks zes uur of minder. Terwijl zes uur de absolute kritische ondergrens is volgens psychofysioloog prof. dr. G.A. Kerkhof. Kerkhof is expert op het gebied van de 24-uursritmiek van de mens.

Zorgwekkend

Uit de nog niet vrijgegeven studie blijkt dat miljoenen Nederlanders chronisch één uur tot vele uren korter slapen dan zij idealiter zouden moeten. Vooral onder jongeren is het tekort aan slaap opvallend en zorgwekkend. De helft van alle vrouwen tussen 18 en 20 jaar slaapt 7,7 uur. Mannen in diezelfde leeftijdsgroep zijn gemiddeld 7,1 uur per nacht onder zeil. Dat lijkt misschien niet eens zo weinig, maar voor beide groepen is negen uur nachtrust gewenst.

Veiligheidsrisico

Een tekort aan slaap maakt dat mensen sterk verminderd presteren, op school, op het werk en in het verkeer. Door het gebrek aan slaap vermindert de concentratie en daarmee komt ook de veiligheid op die plaatsen in het geding.

Nachtarbeid brengt vaak een slaaptekort teweeg door omdraaiing van de slaap/waakcyclus. Dit zorgt voor een verstoring van het menselijk bioritme. De nacht- of ploegenwerker kan niet gemakkelijk inslapen, slaapt niet rustig en wordt vroeger wakker dan de bedoeling was.

Reageer op dit artikel