nieuws

Maatregelen tegen spooragressie

Veilig werken

De overheid en de Nederlandse Spoorwegen nemen extra maatregelen om de agressie op stations en in treinen tegen te gaan. Zoals een ‘stationsagent’, een stationsverbod en meer cameratoezicht.

Maatregelen tegen spooragressie

De twintig grootste stations krijgen een ‘stationsagent’. Die kan indien nodig snel extra collega’s oproepen. Ook gaan de toegangspoorten op NS-stations zo snel mogelijk dicht. De invoer van het stationsverbod, op te leggen aan notoire overlastgevers, is vervroegd naar mei. Ook komt er meer cameratoezicht op de stations.
Dit zijn de uitkomsten van het spoedberaad van 11 maart tussen staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur), minister Blok (Veiligheid en Justitie), NS-topman Timo Huges, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden. De directe aanleiding was de zware mishandeling van een NS-conductrice vorige week in een trein van Schiphol naar Hoofddorp.

Communicatie

Ook onderdeel van de aanpak van agressie is verbetering van de communicatie tussen politie en NS. De politie kan dan gericht surveilleren op plekken en momenten waarvan het spoorbedrijf aangeeft dat dat nodig is, zei Blok. De NS zal op bepaalde momenten op de dag extra gekwalificeerd personeel inzetten om de veiligheid van reizigers en eigen medewerkers te verstevigen, kondigde Huges aan. ProRail gaat het aantal camera’s op kleine en middelgrote stations uitbreiden.

Blij

Vakbonden en NS zijn blij met de afspraken en met de snelle actie van de politiek. De maatregelen bieden geen garantie dat het geweld voorbij is, maar leveren hopelijk een bijdrage aan het terugdringen ervan. Een machinist, ook voorzitter van de ondernemingsraad van NS Reizigers, riep reizigers op ook hun steentje bij te dragen. Door de politie te bellen of filmpjes te maken als ze getuige zijn van agressie tegen personeel.

Reageer op dit artikel