nieuws

Knap benauwd van kop koffie

Veilig werken

Koffie is voor velen van ons bittere noodzaak als goede start van de (werk)dag. Nu blijkt dat er een ongekend zwarte kant zit aan onze favoriete opkikker. Werknemers van koffiebranderijen en barista’s die zelf koffie branden lopen grote kans op luchtwegaandoeningen.

Knap benauwd van kop koffie

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Bij het branden van koffie komen de stoffen butaandion (ook wel bekend als diacetyl) en 2,3-pentanedione vrij. Dat was al bekend, maar tot nog toe nam men aan dat deze stoffen vooral vrijkomen na toevoeging van een smaakstof aan de koffie. Fabrikanten gebruiken butaandion en 2,3-pentanedione namelijk voor smaakstoffen. De synthetische variant van de eerste zit bijvoorbeeld vaak in magnetronpopcorn.

Knap benauwd

Butaandion kan aandoeningen aan de luchtwegen en longen veroorzaken, waardoor koffiebranders het er knap benauwd van kunnen krijgen. De stof wordt gelinkt aan ernstige ziektes en zelfs aan sterfgevallen van werknemers in fabrieken waar popcorn wordt geproduceerd. In Amerika zijn er al miljoenen dollars aan schadeclaims uitgekeerd aan werknemers die door de stof ernstig ziek zijn geworden.

Hoge concentraties

De onderzoekers in Wisconsin, gepubliceerd in Toxicology Reports, keken bewust naar koffiebranderijen die geen smaakstof aan hun koffiebonen toevoegden. En ook hier stonden werknemers bloot aan hoge concentraties butaandion, soms wel vier keer hoger dan de door het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) geadviseerde grenswaarde. De blootstelling aan butaandion nam toe met de hoeveelheid te branden bonen.

Concentraties

Het Amerikaanse National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) adviseert dat werknemers tijdens een acht uur durende dienst blootstaan aan niet meer dan 5 deeltjes per miljard butaandion en aan niet meer dan 25 deeltjes per miljard in een tijdspanne van maximaal een kwartier. Het onderzoek bracht vele malen hogere concentraties aan het licht.

Gevaarlijke stoffen

Overigens kwam uit het onderzoek ook naar voren dat niet alleen werknemers van koffiebranderijen en barista’s gevaar lopen. Ook mensen die uren in een koffietentje doorbrengen – denk aan zzp’ers die daar met hun laptop aan het werk zijn – blijken bloot te staan aan hoge concentraties van de gevaarlijke stoffen.

 

> TIP: U wordt wellicht niet ziek van koffie branden. Maar wel van ander werk? Kom er meer over te weten tijdens het congres Het Risico van het Vak op 17 november.

Reageer op dit artikel