nieuws

Met cijfers eerder ziekmakers zien

Veilig werken

Cijfers zijn niet heilig. Maar goed geïnterpreteerd liegen ze niet en kunnen ze ons subjectieve menselijke brein op het juiste spoor zetten. Daarmee was het chroom-6-drama bij Defensie wellicht eerder te voorspellen en te beperken geweest, meent Irma Doze, managing director AnalitiQs.

Met cijfers eerder ziekmakers zien

Volgens Doze loopt het bedrijfsleven twintig jaar achterloopt als het gaat om de inzet van data voor personeel- of arbobeleid.

Ziekmakers

Ziekmakers zijn eerder te ontdekken door data te verzamelen en die te analyseren. Die vlieger gaat op voor zowel fysieke als psychosomatische klachten. “Misschien hadden we bij Defensie de ziektes door het gebruik van chroom-6 inderdaad eerder kunnen herkennen. En door data te koppelen en te analyseren is ook personeelsuitval door zeg burn-out eerder te voorspellen. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook kijken waardoor er op een afdeling veel ziekmeldingen zijn.”

Gemene delers

De kneep zit het hem in het verzamelen van bedrijfs- en personeelsgegevens door de ondernemingen zelf. Vervolgens gaat Doze met de data aan de slag. “Wij zoeken naar de grootste gemene delers. Dat betekent dat we zaken met elkaar kunnen verbinden: werkomstandigheden, salarissen, resultaten van de medewerkerstevredenheidsonderzoeken en PMO’s, maar ook arbeidsconflicten. Daar komen soms verrassende conclusies uit.” Want cijfers zijn nu eenmaal betrouwbaarder dan onze menselijke visie, zegt Doze. “Wij zien wat we verwachten te zien, zoeken altijd naar bevestiging, zijn risico-avers en gevoelig voor politiek. Cijfers niet.”

Ghost stories

Natuurlijk, cijfers en data zijn hulpmiddelen en pas nuttig bij een goede vraagstelling en een correcte interpretatie. Maar er zijn ook ghost stories mee te ontkrachten. Simpel door alle andere factoren uit te sluiten. Voorbeeld: denken dat het verloop op een afdeling het gevolg is van het salaris. En er dan achterkomen dat het niet gaat om het salaris , maar om het maximum leasebedrag van een auto. Dat kan met big data, maar voor de kleinere organisatie zit de kracht vooral in het anders archiveren.

Laat wakker

Doze vindt het vreemd dat het bedrijfsleven zo laat wakker is geworden. Want boeren beschikken over ongelooflijk veel data over hun koeien. Ook in de sport wordt alles geanalyseerd. Vroeger had je een of twee keer per jaar de kans om het arbo- of HRM-beleid tegen de lamp te houden, nu kan het constant. Bedrijven in de VS rusten als pilot hun werknemers uit met sensors om de effecten van communicatie te meten.” Dat laatste gaat misschien wat ver. Hoewel, voor Doze de onderzoeker gaat niets te ver. “Ik wil alles weten en meten. Maar ethisch zijn er natuurlijk grenzen.”

Fraude

Doze benadrukt dat het er vooral om gaat de performance van medewerker en organisatie te verbeteren. Maar er zijn grenzen. Zij mag als externe partij wel individuele resultaten koppelen en analyseren. Maar onderzoeksdata rapporteren doet zij alleen in groepen van meer dan tien personen, zodat uitkomsten niet herleidbaar zijn. “Het onderzoek is tenslotte anoniem. En we zijn aangesloten bij MOA, dat een gedragscode voor marktonderzoek en statistiek garandeert.”

 

> Irma Doze is een van de sprekers op het congres Het Risico van het Vak op 17 november.
> U leest het hele artikel ‘De grootste gemene deler’ van Ton Bennink binnenkort in Vakblad Arbo 10-2015.

Reageer op dit artikel