nieuws

Veiligheid staat nu centraal in Alphen

Veilig werken

Veiligheid voor de omwonenden en beperking van de overlast zijn de doorslaggevende factoren voor de klus om de omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn weg te halen.

Veiligheid staat nu centraal in Alphen

Bergingscombinatie Mammoet en Hebo Maritiemservice heeft daar de meeste aandacht voor, zo oordelen de opdrachtgevers. Dit zijn de bouwers BSB, Mourik en Peinemann, de gemeente en de verzekeraars. Volgens een woordvoerder moet het werk aan het einde van de maand klaar zijn.

Ravage

Als de bergingsoperatie klaar is, kan worden begonnen met het opruimen van de ravage die op 3 augustus ontstond toen de kranen met het brugdeel voor de Julianabrug van de pontons gleden en op diverse panden vielen. Door het ongeluk zijn 18 woningen onbewoonbaar verklaard. De Oude Rijn is sindsdien geblokkeerd, wat hinder voor de scheepvaart veroorzaakt.

Inspectie SZW

Mammoet/Hebo wil de klus in twee delen klaren. Eerst wordt de boel gestabiliseerd, zodat onderzoeksinstanties zoals de Inspectie SZW hun werk kunnen afronden. Als alles volgens plan verloopt, duurt dat acht dagen. Daarna worden de twee hijskranen, het brugdek en de pontons geborgen. De berging en het opruimen van het puin duurt ongeveer 12 dagen, verwacht Mammoet/Hebo.

Aansprakelijk

De gemeente Alphen heeft de aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk gesteld voor het ongeval en de schade. Hoofdaannemer Mourik legde de claim daarop voor aan BSB Staalbouw die op zijn beurt weer doorverwees naar onderaannemer Peinemann. Uit onderzoek moet blijken bij wie de verantwoordelijkheid uiteindelijk komt te liggen. De aannemers hebben een noodfonds opgericht voor mensen die direct door het ongeluk zijn getroffen.

>>Lees meer over het ongeluk met de Julianabrug in Alphen aan den Rijn:

> Bijblijven met wetgeving over veilig en verantwoord werken? Kom naar de Arbo Wetgeving & Actualiteitendag op 12 november.

Reageer op dit artikel