nieuws

Minder agressie met vitamines?

Veilig werken

Gevangenen in zeven instellingen krijgen vanaf volgend jaar voedingssupplementen. De bedoeling is dat ze daardoor minder agressief worden. Het gaat om een experiment van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Minder agressie met vitamines?

Het ministerie besloot tot het experiment naar aanleiding van eerder onderzoek met positieve resultaten. Agressie is, net als in veel andere sectoren, een serieus probleem in gevangenissen. Een kwart van de medewerkers in penitentiaire inrichtingen krijgt te maken met fysiek geweld van gedetineerden.

Genoeg voedingsstoffen

Gedetineerden krijgen in principe genoeg voedingsstoffen binnen via de dagelijkse maaltijden, zegt een woordvoerder van het ministerie die een bericht in de Volkskrant bevestigt. De supplementen zijn specifiek gericht op het verminderen van agressie. Het gaat daarbij om visolie, vitamines en mineralen.

Vitamines

In Groot-Brittannië kregen ruim tien jaar geleden tweehonderd jonge gevangenen drie maanden lang voedingssupplementen of een placebo. Bij de groep die vitamines nam, daalde het aantal geweldsincidenten met een kwart. Hierop volgde een vergelijkbaar onderzoek in Nederland onder ruim tweehonderd jongvolwassen gedetineerden in acht instellingen. Ook hier waren de resultaten positief, met een daling van 34 procent.

Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek volgend jaar in vijf gevangenissen en twee jeugdinrichtingen is bedoeld om steviger wetenschappelijk bewijs te verzamelen. Groot-Brittannië deed dit al, de resultaten worden binnenkort verwacht. Werkt de methode, dan wil het ministerie van V en J die aanbieden aan gedetineerden die kampen met agressieproblemen. Aldus onderzoeker Ap Zaalberg van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van hetzelfde ministerie.

Psychiatrische patiënten

Leidse wetenschappers gaan ook aan de slag met het onderwerp. Twee onderzoekers gaan volgend jaar bekijken of de resultaten eveneens gelden voor langdurig opgenomen psychiatrische patiënten. De studie zal plaatsvinden onder tweehonderd patiënten in veertien ggz-klinieken. Want ook daar zien medewerkers zich met grote regelmaat geconfronteerd met agressie van bewoners.

Bron: nos.nl

Reageer op dit artikel