nieuws

Raamwasrobot valt niet uit bakje

Veilig werken

Het zou zomaar kunnen dat we binnenkort geen mannen in bakjes meer aan de gevels van grote gebouwen zien bungelen. In plaats van hen doet een soort carwash op hoogte het werk. Veiliger, en goedkoper bovendien.

Raamwasrobot valt niet uit bakje

Vallen van hoogte tijdens het werk staat nog altijd in de top 5 van meest voorkomende arbeidsongevallen. Daar komt in de toekomst wellicht verandering in als een raamwasrobot het werk van mensen aan de gevel overneemt.

Carwash op hoogte

Het ziet er zo eenvoudig uit dat je je afvraagt waarom het niet eerder is bedacht. Een soort carwash op hoogte: een enorme borstel die met kabels aan de glasgevel hangt en die al draaiend reinigt. Het antwoord: omdat het niet zo simpel is als het eruit ziet. Want er komt vrij veel technologie kijken bij de communicatie tussen onder meer de raamwasrobot en de lieren die hem voortbewegen.

Bewegingssensoren

Er komen bewegingssensoren en elektronische waterpassen aan te pas om de borstel op koers en tegen het raam gedrukt te houden. De robot communiceert zijn koers via wifi met de lieren, die automatisch koerscorrecties uitvoeren. Een volautomatisch proces. Alleen als er iets mis gaat, stopt de robot en stuurt een boodschap naar de smartphone van de glazenwassers.

Streeploos

De raamwasrobot werkt snel. Het scheelt ook dat nazemen overbodig is doordat de robot gebruik maakt van gedemineraliseerd water. Dit resulteert in mooi streeploos glas waarop vuil minder snel vat krijgt. Geen zeepresten betekent ook nog eens: minder belastend voor het milieu. En minder veiligheidsrisico, want geen in bakjes bungelende mannen meer die naar beneden kunnen vallen.

Dag glazenwasser?

Mooie ontwikkeling, leve de veiligheid. Dag glazenwasser dus? Nee, want er zijn nog altijd twee mensen nodig om de staalkabels aan speciale punten op het dak van het gebouw te bevestigen en de waterslang van het apparaat op de kraan aan te sluiten. En om vanaf de grond de robot in werking te stellen natuurlijk. Is de volautomatische glasbewassing ten einde, dan komen zij de boel weer ontkoppelen en rijden met de raamwasrobot naar de volgende klant.

Efficiency omhoog

Terwijl de raamwasrobot aan het werk is, kan het koppel glazenwassers elders aan de slag. Want de robot is vooral effectief voor grote gebouwen met veel glas. Helemaal op plaatsen waar privacy een rol speelt, zoals in ziekenhuizen. Menselijke glazenwassers blijven nodig voor de kleinere gebouwen en het fijnere werk. En om de robots te bedienen. Maar er hoeven minder mannen op grote hoogte te werken en de efficiency gaat omhoog. De robot levert sjnel goed resultaat en de mens kan intussen wat anders doen.

> Zien hoe het werkt? Bekijk hier het filmpje van KITE Robotics.

 

Bronnen: de Volkskrant, www.kiterobotics.com

Reageer op dit artikel