nieuws

Bakkers bakken ze best bruin

Veilig werken

Een ambachtelijke bakkerij in Het Gooi is per direct stilgelegd door de Inspectie SZW. In de broodoven van de bakker was zwaar beschadigde asbestbeplating aanwezig. Daardoor was de kans groot dat de bakkers in het bedrijf asbestvezels zouden inademen.

Bakkers bakken ze best bruin

Het inademen van asbestvezels kan kanker veroorzaken. Ook zou er asbest op het brood terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien voor consumenten.

Waarschuwing

De bakker in kwestie had in 2003 al een keer een waarschuwing gekregen van de Inspectie. Die had hem toen laten weten dat hij zijn bedrijf op asbest moest laten controleren. Na de recente bevindingen heeft I-SZW de bakker nu opgedragen om de oven niet meer te gebruiken tot hij deze veilig heeft gemaakt. Of er vervolgstappen komen, kon de Inspectie nog niet zeggen.

Landelijke actie

In november 2015 voerde de Inspectie SZW een gerichte landelijke actie uit onder bakkers. Tijdens die actie kregen bakkersbedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Venlo, Tegelen en de omgeving van Tilburg bezoek van inspecteurs. Alles bij elkaar zijn er toen zeventien bakkerijen geïnspecteerd. Bij dertien daarvan constateerden de inspecteurs verschillende overtredingen.

Sjoemelen

Bij vier van de vijf gecontroleerde bakkerijen in Rotterdam werkten medewerkers vermoedelijk meer uren dan volgens de Arbeidstijdenwet is toegestaan. Naast het overtreden van de Arbeidstijdenwet hadden de bakkers zich schuldig gemaakt aan sjoemelen met de inzet van vreemdelingen die in Nederland niet mogen werken. Daarnaast lieten de bakkers mensen voor hen werken die ook al een uitkering ontvingen.

Reageer op dit artikel