nieuws

DuPont: I-SZW inspecteert zichzelf

Veilig werken

De Inspectie SZW gaat een ‘historisch onderzoek’ doen naar het functioneren van zijn voorloper, de Arbeidsinspectie inzake de lycra-fabriek van DuPont in Dordrecht.

DuPont: I-SZW inspecteert zichzelf

Het gaat over de periode 1975-1990. Eerder meldden enkele media dat vrouwen die gewerkt hebben bij de lycra-fabriek van DuPont ernstige zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen kregen.

DMAC

De boosdoener in de lycra-fabriek is de stof DMAc. Oud-medewerkster van de fabriek vertellen erover in het onderstaande filmpje van RTV Rijnmond. Chemicus Atie Verschoor (foto) geeft daarin een reactie op het werken met de stof zonder beschermende kleding. Na dit bericht reageerde een woordvoerder van de Inspectie: “Wij gaan na of we destijds inspecties hebben gedaan, of er meldingen zijn geweest en wat er is geconstateerd.” Dit onderzoek is op eigen initiatief. Aan de hand daarvan kan de Inspectie eventueel conclusies trekken.

PFOA

De naam DuPont staat tegenwoordig bijna synoniem voor gezondheidsproblemen. Mensen die in Dordrecht in de buurt hebben gewoond van de chemiefabriek zijn jarenlang via de lucht blootgesteld aan de stof perfluoroctaanzuur (PFOA). Die waarden waren hoger dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is toegestaan.

C8

In de fabriek in Nijmegen – inmiddels valt deze onder Chemours – zouden werknemers jaren hebben blootgestaan aan de kankerverwekkende stof C8, een grondstof voor teflon. Ook deze zaak wordt al uitgebreid onderzocht door het OM, het RIVM en de Inspectie SZW. Chemours heeft werknemers die betrokken waren bij de productie van teflon een bloedonderzoek aangeboden. Omwonenden die wellicht ook zijn blootgesteld aan C8 moeten het onderzoek zelf betalen.

Verenigde Staten

En niet alleen in Nederland wordt DuPont gelinkt aan gezondheidsproblemen door C8. In de Verenigde Staten lopen meer dan drieduizend rechtszaken, melden Amerikaanse media. in de eerste van deze reeks werd DuPont veroordeeld tot het betalen van 1,6 miljoen dollar schadevergoeding.

 

> Meer weten over gevaarlijke stoffen? U vindt er alles over in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

Reageer op dit artikel