nieuws

Aannemers niet schuldig aan dood lassers

Veilig werken

De rechtbank in Middelburg heeft twee Duitse aannemers vrijgesproken van schuld aan een fataal ongeval. Bij dat bedrijfsongeval kwamen twee Bosnische lassers door verstikking om het leven.

Aannemers niet schuldig aan dood lassers

Het betreffende arbeidsongeval vond plaats in 2011 in kunstmestfabriek Yara in het Zeeuwse Sluiskil. Tegen elk van de twee aannemersbedrijven, Uhde uit Dortmund en Hertel uit Leipzig, was een boete van 200.000 euro geëist.

Formeergas veroorzaakt gebrek aan zuurstof

De lassers moesten werken aan een tank voor de nieuwe fabriek Ureum 7 op het terrein van Yara. Die tank bleek later te zijn volgelopen met formeergas. Dat gas veroorzaakte een gebrek aan zuurstof in de tank. Beide mannen werden later levenloos in de tank aangetroffen. De lassers in kwestie werkten via het Bosnische bedrijf RMLH, de onderaannemer van Hertel. Hertel was op zijn beurt weer een onderaannemer van hoofdaannemer Uhde.

Aannemers hebben zorgplicht niet geschonden

Volgens de rechtbank hadden de bedrijven niet kunnen bevroeden dat hun lassers de tank in zouden gaan. Daar was gezien de werkzaamheden die zij aan de tank moesten verrichten namelijk geen aanleiding voor. De twee aannemers hebben om die reden niet aantoonbaar hun zorgplicht geschonden.

Eerder ongeval bij ETNL pakte anders uit

Het kan ook heel anders uitpakken. Enrichment Technology Nederland (ETNL) werd in maart dit jaar veroordeeld tot een boete van 50.000 euro. Bij een bedrijfsongeval kwamen daar twee medewerkers eveneens door verstikking om het leven. Volgens de rechtbank Almelo had ETNL zijn zorgplicht ernstig verzaakt door de mannen de oven te laten schoonmaken zonder voorafgaande veiligheidscheck op de aanwezigheid van het levensgevaarlijke, verstikkende gas argon.

 

> Wilt u weten hoe het zit met aansprakelijkheid? Kom naar de Arbo wetgeving & Actualiteitendag op 17 november 2016.

Reageer op dit artikel