nieuws

Bedrijfsbrandweer, let op hittestuwing bij warmte

Veilig werken

Bij warmer weer is de kans op hittestuwing bij mensen groter. De bedrijfsbrandweer en zijdelings de BHV moeten hiervan op de hoogte zijn. Daarom 3 feiten over hittestuwing.

Bedrijfsbrandweer, let op hittestuwing bij warmte

De onderstaande checklist biedt inzicht in het wat, hoe en waarom van hittestuwing. Met tips over hoe die te voorkomen. Want zeker bij taken als eerste brandbestrijding vormt hittestuwing een reëel risico.

Maar eerst: wat is precies hittestuwing?

Hittestuwing is een algemene benaming voor de situatie die ontstaat als het lichaam meer warmte vasthoudt dan het warmte kwijtraakt. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. We onderscheiden vier vormen van hittestuwing: hitte-uitslag, hittekrampen, hitte-uitputting en hitteberoerte. Ze hebben deels verschillende en deels dezelfde oorzaken. De vier vormen hoeven elkaar niet automatisch op te volgen. Wel is hitteberoerte een ernstigere vorm van hitte-uitputting.

1. Hittestuwing treedt op bij een lichaamstemperatuur van 38,5 graden

Om optimaal te functioneren zoekt het menselijk lichaam altijd naar een zogenoemde ‘warmtebalans’. Die balans houdt in dat de warmte die een mens ontwikkelt of opneemt uit de omgeving, gelijke tred houdt met de warmte die hij afgeeft. Als het lichaam meer warmte vasthoudt dan het kwijtraakt, is er sprake van hittestuwing. De grens ligt bij een kerntemperatuur van 38,5 °C.

hitte2. Combinatie van 3 factoren zorgt voor hittestuwing

Hittestuwing ontstaat door een samenspel van drie factoren: de mens zelf (vetpercentage, fitheid, inspanningshistorie), de inzet (weersomstandigheden, fysieke activiteit, bestrijding van een brand) en beschermende kleding (kleding die onvoldoende beschermt tegen de hitte die vrijkomt bij brand of juist te goed beschermt maar te weinig ventileert waardoor de lichaamswarmte niet weg kan).

3. Beschermende maatregelen tegen hittestuwing

Altijd goed, maar zeker nu: zorg dat alle leden van de bedrijfsbrandweer gezond en fit zijn. Iemand die niet fit is, heeft eerder last van warmte en daarmee van hittestuwing. Daarnaast: herken de tekenen van hittestuwing bij uzelf en bij collega’s, zorg voor vers drinkwater onder handbereik, voer zwaar werk samen met collega’s uit en verblijf na blusactiviteiten zoveel mogelijk in een koele omgeving met een natte handdoek in de nek. Houd u niet groot, maar wees eerlijk naar collega’s als u zich niet lekker voelt.

Bron: Folder ‘In balans met hitte‘ van Brandweer Amsterdam-Amstelland

 

> TIP: Met de Gids Bedrijfshulpverlening en Het Praktijkboek BHV staat u altijd uw mannetje/vrouwtje in de bedrijfshulpverlening.

Reageer op dit artikel