nieuws

Reanimatie redt meer levens

Veilig werken

Elk jaar krijgen ongeveer 16.000 personen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De afgelopen decennia zijn de kansen om die te overleven flink gestegen.

Reanimatie redt meer levens

De overlevingskans van midden jaren 90 stond op gemiddeld 9 procent, dit is inmiddels opgelopen tot 23 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. De stichting heeft de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in kaart gebracht.

Snelheid hulp bepaald overlevingskans

De snelheid waarmee iemand hulp krijgt na een hartstilstand bepaald sterk zijn overlevingskans. Die is de afgelopen jaren enorm gestegen, constateerden onderzoekers van diverse academische medische centra. Zij analyseerden de gegevens van hartstilstanden en reanimaties buiten het ziekenhuis in de regio’s Twente, Utrecht, Breda, Limburg, Noord-Holland en Zuid-Gelderland, in de periode van 2005 tot 2015. Als input dienden onder meer de gegevens van lokale oproepsystemen, meldkamers en de informatie in de defibrillatoren zelf. De studies zijn gebundeld in het net verschenen boek ‘Reanimatie in Nederland’.

> Download het PDF van het boek ‘Reanimatie in Nederland’

De overlevingskans van midden jaren 90 bedroeg gemiddeld 9 procent, dit is inmiddels opgelopen tot 23 procent

Direct reanimeren verdubbelt overlevingskansen

De overlevingskans is het grootst als het slachtoffer binnen een minuut of drie, vier hulp krijgt. Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand. Want een ambulance doet er meestal zo’n tien minuten over om ter plaatse te komen. Uit het onderzoek komt naar voren dat in bijna 75 procent van de gevallen een omstander al voor de komst van de ambulance met de reanimatie (hartmassage en beademing) is gestart. Op het moment dat de ambulance arriveert, heeft een vrijwillige zogenoemde burgerhulpverlener bijna 60 procent van de patiënten behandeld met een automatische defibrillator (AED). Dat percentage stond tien jaar geleden nog maar op 20.

Dekking burgerhulpverleners in Randstad nog onvoldoende

Directeur Floris Italianer van de Hartstichting noemt de huidige overlevingscijfers ‘uiterst bemoedigend’. Hij vindt het werven van burgerhulpverleners dan ook heel belangrijk. “In een jaar tijd hebben we ruim 50.000 burgerhulpverleners geworven. Toch zijn we er nog niet. We hebben nog 30.000 burgerhulpverleners nodig om slachtoffers van een hartstilstand binnen die cruciale zes minuten hulp te kunnen bieden. Met name in de Randstad is de dekking nog onvoldoende. Daar blijven we ons voor inzetten.” Om directe reanimatie te stimuleren komt de Hartstichting met een nieuwe app met oefeningen en instructievideo’s.

 

> TIP: Reanimatie is ook een belangrijk onderdeel van de BHV. In de Gids Bedrijfshulpverlening vindt u meer over de speerpunten van uw BHV-organisatie.

Reageer op dit artikel