nieuws

Aanklacht tegen staat om chroom-6

Veilig werken

Drieduizend oud-werknemers van defensieterreinen in Eygelshoven en Brunssum dienen een aanklacht in tegen de Nederlandse Staat. Reden: de staat liet hen willens en weten werken met het kankerverwekkende chroom-6.

Aanklacht tegen staat om chroom-6

De oud-defensiemedewerkers hebben daarvoor advocaat Rob Bedaux in de arm genomen.  Dat meldt omroep L1.

Gezondheidsklachten door chroom-6

Tijdens hun werkzaamheden werden de medewerkers blootgesteld aan het schadelijke chroom-6. Zo’n 1.200 van hen hebben hier gezondheidsklachten aan overgehouden. Die klachten variëren van huiduitslag tot verschillende vormen van kanker. Defensie zette chroom-6 in als bescherming tegen roest in materiaal zoals straaljagers.

> LEES OOK: Werk, de stille killer

Chroom-6 nog gevaarlijker dan asbest

Er zijn drie manieren waarop chroom-6 in het lichaam kan komen: via de huid (bijvoorbeeld tijdens het zweten), door het in te ademen en door inname. Dat maakt chroom-6 tot een nog gevaarlijker goedje dan asbest. Want asbest wordt nauwelijks door de huid opgenomen en komt vooral door inademing in de longen terecht.

Bedaux: defensie was op de hoogte

Volgens advocaat Bedaux heeft de staat onrechtmatig gehandeld tegen iedereen die in de kazernes heeft gewerkt. Want naar zijn zeggen was Defensie destijds op de hoogte van het gevaar dat werken met chroom-6 met zich meebracht. De advocaat zegt dit te kunnen aantonen met een dossier van zo’n dertig bladzijden dik.

Geen schuldbekentenis, wel coulanceregeling

Defensie heeft nooit schuld bekend in de chroom-6-aantijgingen. Wel maakte het ministerie begin vorig jaar bekend dat er een coulance-regeling komt voor de slachtoffers. Oud-medewerkers die ziek zijn komen in aanmerking voor een bedrag tussen de 3.000 en 15.000 euro. Ruim tweehonderd mensen hebben tot nu toe zo’n uitkering ontvangen.

 

Bronnen: 1limburg.nl, volkskrant.nl

 

> U vindt alles over gevaarlijke stoffen in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

> Leer over gevaarlijke stoffen in de industrie op de Masterclass BRZO/ARIE.

Reageer op dit artikel