nieuws

‘Dronken’ inspecteur rapporteert overtredingen

Veilig werken

Een “dronkemansactie”. De organisatie van Lichtstoet Beek trekt fel van leer tegen de Inspectie SZW. Die heeft overtredingen geconstateerd bij de opbouw van een podium na de Lichtstoet van carnavalszondag 2016.

‘Dronken’ inspecteur rapporteert overtredingen

Niet alleen verwerpt de organisatie van het 30.000 bezoekers trekkende evenement op carnavalszondag de kritiek van de inspectie bij de opbouw van het podium op de mark. Ook beticht zij de inspecteur die de overtredingen constateerde van dronkenschap. Voorzitter Jules Stijnen zegt dat zijn organisatie een officiële klacht gaat indienen tegen de inspecteur.

Klachtenbrief Inspectie met 11 punten

De gesignaleerde overtredingen dateren van carnavalszondag 2016 en hebben betrekking op de inzet van mobiele kranen, kranen, hoogwerkers en verreikers. In een elf punten tellende klachtbrief aan het college van B&W van Beek doet de inspectie verslag van zaken die niet in de haak zouden zijn geweest bij de opbouw van het podium dat na afloop van de Lichtstoet wordt gebruikt voor optredens. Een werkgebied waarboven zaken werden opgehesen zou niet zijn afgezet voor personen, keuringsrapporten van kranen zouden hebben ontbroken. Ook waren er mensen bij de podiumopbouw aan het werk op hoogte terwijl voldoende veiligheidsmaatregelen ontbraken.

Stichting Lichtstoet kiest tegenaanval

Als die zaken bij de editie 2017 niet in orde zijn, kan de Inspectie de Lichtstoet stilleggen en een boete opleggen, zo staat in de brief. Onder de kop ‘Dronken arbo-inspecteur brengt stichting Lichtstoet in diskrediet’ kiest Stijnen in een ‘persbericht’ voor de tegenaanval. Hij vindt het ten eerste onbegrijpelijk dat de Inspectie zich pas tien maanden na het evenement meldt. Daarnaast waren volgens Stijnen alle noodzakelijke papieren en rapporten voorhanden.“De Lichtstoet werkt met een dik reglement en veiligheidsplan en op het gebied van de techniek met gerenommeerde en gecertificeerde bedrijven.”

Dronkemansactie inspecteur?

De inspecteur in kwestie zou zich op de bewuste dag helemaal niet hebben gemeld bij de organisatie van de Lichtstoet. Volgens Stijnen bleek uit navraag bij de inspectie dat de inspecteur zich niet had gemeld omdat hij “had gedronken”. De voorzitter spreekt van een “schandalig optreden” en zelfs van een “dronkemansactie”. Een jurist zou momenteel nog kijken naar de formulering van een klachtenbrief. Bij de inspectie was niemand bereikbaar voor commentaar.

Bron: limburger.nl

 

> TIP: Beter op de hoogte van de Arbowet? Kom naar de Arbo Actualiteitendag op 11 april 2017.

Reageer op dit artikel