nieuws

Maak maar openbaar, die asbestovertredingen

Veilig werken

Inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen in de openbaarheid brengen? De Raad van State vindt dat het mag.

Maak maar openbaar, die asbestovertredingen

En eens of oneens, tegen de uitspraak van de Raad van State staat geen beroep open.

I-SZW maakt gegevens zware asbestovertredingen openbaar

Sinds augustus 2014 maakt de Inspectie SZW inspectiegegevens van zware of ernstige asbestovertredingen openbaar. Daarbij staat onder andere zwart op wit en met naam en toenaam wie de overtreding heeft begaan, op welke locatie het asbest is verwijderd en wanneer de overtreding heeft plaatsgevonden. De openbaarmaking vindt plaats op het moment dat de persoon de boete krijgt opgelegd.

> LEES OOK: Naming and shaming in strijd met wet

Beboete asbestverwijderaar gaat in beroep

Een van de asbestverwijderaars die een boete kreeg opgelegd en van wie de gegevens van de overtreding in de openbaarheid kwamen, ging hiertegen in beroep. De rechtbank Gelderland deed eind maart 2016 uitspraak in die zaak. In de uitspraak handhaafde de rechter de boete, maar verbood de rechtbank het openbaar maken van de gegevens.

Hoger beroep: inspectiegegevens mogen openbaar

Tegen dit laatste deel van de uitspraak tekende het ministerie van SZW hoger beroep aan bij de Raad van State. De Raad van State heeft nu de uitspraak van de rechtbank Gelderland vernietigd. De raad heeft het ministerie in het gelijk gesteld: de openbaarmaking van inspectiegegevens over asbestovertredingen is toegestaan.

 

> Tip: bijblijven met jurisprudentie en de gewijzigde Arbowet? Kom naar de Arbo Actualiteitendag.

Reageer op dit artikel