nieuws

Achterstand bij samenvattingen inspectierapporten Brzo-bedrijven

Veilig werken

De overheid loopt flink achter met de publicatie van samenvattingen van inspectierapporten van risicovolle bedrijven. De genoemde achterstand geldt voor bedrijven in de regio’s Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht.

Achterstand bij samenvattingen inspectierapporten Brzo-bedrijven

Brzo-bedrijven zijn gevaarlijke bedrijven waar grote risico’s bestaan op ongevallen. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven met zware chemische industrie. De overheid doet bij zulke Brzo-bedrijven ieder jaar een inspectie.

Daarnaast heeft de overheid nog de wettelijke verplichting volgens de wet BRZO 2015 om een samenvatting van de inspectierapporten openbaar te maken. Zulke samenvattingen zijn bedoeld om burgers en journalisten op de hoogte te brengen van de veiligheidssituatie van de risicovolle bedrijven.

Missende samenvattingen van inspectierapporten

En bij de samenvattingen van de inspectierapporten, daar gaat het mis. Want in de regio Utrecht misten bij de bedrijven Enviem Oil Nederland en Van Appeldoorn Chemical Logistics de inspectiesamenvattingen uit 2016 en 2017. En in de regio’s Noord-Holland en Flevoland missen nog eens 19 samenvattingen van rapporten van hoogrisicobedrijven. Ook bij bedrijven met minder grote risico’s ontbreken ook nog samenvattingen van rapporten.

> LEES OOK: Risicobeoordeling leidt tot enorme rapporten, toch?

Inspectie en controle risicovolle bedrijven geen overbodige luxe

De inspectie en controle van deze risicovolle bedrijven is beslist geen overbodige luxe. Want zo kwam de Utrechtse chemiefabriek BASF in De Meern in 2016 nog negatief in het nieuws. Bij een grote brand kwam toen een grote hoeveelheid zware metalen vrij. En een jaar geleden raakte een medewerker bij het bedrijf S.C. Johnson in Mijdrecht ernstig gewond.

De vier ontbrekende samenvattingen van inspectierapporten uit de regio Utrecht zijn ondertussen op de website van BRZO+ geplaatst. Deze zijn inmiddels in het bezit van RTV Utrecht. Van de missende rapporten in Noord-Holland en Flevoland is nog niet bekend wanneer de samenvattingen beschikbaar komen op de website.

> LEES OOK: BRZO: hoe zit het met de veiligheid in ons land?

Onvoldoende prioriteit gegeven aan publicatie samenvattingen

Het verantwoordelijke bureau BRZO+ blijft bij de eerder gegeven reactie. En die reactie luidt: “Als verklaring kunnen wij u vertellen dat er de afgelopen periode onvoldoende prioriteit gegeven is aan het publiceren van de samenvattingen van inspectierapporten. De betreffende omgevingsdienst is nu bezig met een inhaalslag. Het streven is dat dit najaar alle te publiceren samenvattingen te vinden zijn op de site van BRZO+.”

Bureau BRZO+ voegt daaraan toe: “Belangrijk vinden we het wel om te onderstrepen dat de publicatie van de samenvatting slechts een administratieve handeling is en daarmee het sluitstuk van een totaal inspectietraject. Het inspectietraject is verder geheel volgens de wet- en regelgeving doorlopen.”

Bron: rtvutrecht.nl

Reageer op dit artikel