nieuws

Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

Veilig werken

Elk jaar in week 43 is het Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk. Deze week is een centraal evenement binnen de campagne “Een gezonde werkplek”. Waarbij de campagne 2018-2019 ‘Gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!’ mensen bewuster wil maken van de risico’s van gevaarlijke stoffen op de werkvloer.

Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) en zijn partners organiseren de week. Tijdens elke Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk staat het campagnethema centraal. Daarbij is altijd het doel om het bewustzijn van werknemers en werkgevers te verhogen. In dit geval van het belang van een actief beheer van veiligheid en gezondheid op de werkplek.

Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk

Speciale filmvertoningen, evenementen op sociale media, conferenties, tentoonstellingen, wedstrijden, trainingen … het zijn slechts enkele van de honderden bewustmakingsevenementen die tijdens deze week in de hele Europese Unie plaatsvinden. Dat maakt de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk tot een buitenkans voor bedrijven. Want het is een uitgelezen mogelijkheid om uw eigen veiligheids- en gezondheidsproject de aandacht te laten krijgen die het verdient.

> LEES OOK: Het wat & hoe van veilig en gezond werken

Campagne 2018-2019 ‘Gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!’

Zoals gezegd maakt de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk onderdeel uit van de campagne ‘Een gezonde werkplek’. De campagne 2018-2019 ‘Gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!’ wil mensen bewuster maken van de risico’s van gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Daarbij is het de bedoeling dat bedrijven ook een werkcultuur tot stand brengen die is gericht op preventie van risico’s. Want blootstelling aan gevaarlijke stoffen op Europese werkplekken komt veel meer voor dan we denken.

Ziek door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk

Door blootstelling aan gevaarlijke stoffen kunnen mensen ziek worden van hun werk. Met allergische reacties of zelfs ernstige longziektes en kanker als gevolg. Elk jaar overlijden 3.000 mensen in Nederland aan ziektes die ze door gevaarlijke stoffen op het werk hebben opgelopen. Het gevaar blijkt ook nog in veel meer stoffen te schuilen dan we in eerste instantie zouden denken. Want heeft u weleens gedacht aan houtstof, dieselrook, kwartsstof, lasrook, verfproducten, meelstof, lak, oplosmiddelen …?

> BEKIJK Veilige stoffen in cijfers (pdf)

Hoe veilig is uw werkplek? Doe de test ‘Hoe veilig werk jij?’

“Werk met gezond verstand en ga veilig om met gevaarlijke stoffen.” Mooi gezegd, maar hoe veilig werkt u nu dan eigenlijk? Doe de online test ‘Hoe veilig werk jij?’ om daar achter te komen. Om te controleren hoe veilig uw werkplek is kunnen zowel werknemers als werkgevers de test doen.

> Doe de test ‘Hoe veilig werk jij?’ 

Reageer op dit artikel