nieuws

Gasmaskerfilters met chroom-6 eruit bij Defensie

Veilig werken

Militairen mogen per direct geen gasmaskerfilters meer gebruiken met daarin het kankerverwekkende chroom-6. De hoogste baas van het leger, Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer, heeft dit bevel aan zijn commandanten gegeven.

Gasmaskerfilters met chroom-6 eruit bij Defensie

Een richtlijn uit 2017 verbood al het gebruik van deze gasmaskerfilters met chroom-6. Desondanks bleken 170 militairen op missie in Mali gasmaskers met dit type filter uitgereikt te hebben gekregen, voor gebruik in geval van nood. Dit schrijft het AD.

Door een klacht wist de Inspectie SZW inmiddels dat Defensie nog steeds ademfilters met chroom-6 gebruikt. De inspecteur die de zaak moest onderzoeken had echter nog geen actie ondernomen.

30.000 gasmaskerfilters met chroom-6 als ‘inzetvoorraad’

Iedere militair beschikt over een gasmasker voor inzet bij chemische aanvallen. Inmiddels is duidelijk dat de krijgsmacht van de gasmaskerfilters met chroom-6 nog een zogenoemde ‘inzetvoorraad’ heeft. Het gaat om zo’n 30.000 stuks voor inzet bij een mogelijke chemische oorlog. En hoewel de gezondheidsrisico’s van zogenoemde AMF-12 filterbussen erg klein zijn, adviseert een rapport uit maart 2017 vervanging. Dit omdat het Arbobesluit vervanging voorschrijft van alle materialen met chroom-6. Daarnaast bestaat er voor de gasmaskerfilters met chroom-6 al een chroom-6-loos alternatief.

> LEES OOK: Giftig chroom-6, het lijkt wel of het overal zit

Defensie schuift vervanging gasmaskerfilters door naar 2023

Defensie erkende destijds de noodzaak tot vervanging van de gasmaskerfilters met chroom-6. Maar er moest zo veel op veiligheidsgebied en dat kon niet allemaal tegelijk, zo stelde de krijgsmacht. Beperkte budgetten speelden ook een rol. Daardoor schuift de vervanging door naar 2023.

> LEES OOK: Verkeerde kanker, nul smartengeld

Naar aanleiding van een klacht van jurist Ferre van de Nadort bij de Inspectie SZW over de gasmaskerfilters met chroom-6, besluit de Inspectie in oktober een inspecteur op de zaak te zetten.

Na klacht jurist direct verbod op gasmaskerfilters met chroom-6

Meteen daarna neemt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer actie. Hij verbiedt ‘per direct’ het gebruik van de gasmaskerfilters met chroom-6  voor trainings- en opleidingsdoeleinden. Ook in missiegebieden worden de oude filters met spoed vervangen. Voornaamste reden: de mogelijke gezondheidsrisico’s van chroom-6.

> LEES OOK: ‘Alle chroom-6-verbindingen carcinogeen

Waren de gasmaskerfilters met chroom-6 dan toch nog steeds in gebruik? Nee, zegt woordvoerder van Defensie Klaas Meijer. “Maar nadat het toch weer fout ging in Mali heeft Bauer nogmaals willen benadrukken dat we ze echt niet meer mogen gebruiken.”

Bron: AD

 

> TIP: de Masterclass Leiderschap, cultuur en veiligheid 

gasmaskerfilters met chroom-6 bewust onveilig

Reageer op dit artikel