nieuws

Deze AED’s moet u vervangen

Veilig werken

De inspectie heeft ontdekt dat een Nederlandse fabrikant AED’s op de markt heeft gebracht met een vervalst CE-certificaat. Er bestaat een mogelijk risico voor de patiënt op wie de AED toegepast wordt. Daarom moeten deze AED’s zo snel mogelijk worden vervangen.

Deze AED’s moet u vervangen

Het gaat om AED’s van het merk Telefunken of HeartReset die geproduceerd zijn vanaf week 29 van 2016. Dat is te controleren met behulp van het serienummer van de AED. De eerste twee cijfers staan voor het productiejaar, het derde en vierde cijfer staan voor de productieweek. Heeft u een AED geproduceerd na 2016 (eerste twee cijfers ‘16’), week 29? Dan adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) u deze zo spoedig mogelijk te vervangen.

Kwaliteit en werkzaamheid niet gecontroleerd

Een CE-certificaat is een bewijs dat een product onder de juiste omstandigheden geproduceerd is en doet wat het hoort te doen. Voor deze AED’s is geen geldig CE-certificaat. Daardoor bestaat er een mogelijk risico voor de patiënt waarop de AED toegepast wordt. Hoe groot dat risico is, is niet aan te geven. Tot op heden zijn er bij de inspectie geen incidenten bekend met niet goed functionerende AED’s van de betrokken types. Maar vanuit het belang van de patiëntveiligheid adviseert de inspectie om deze apparaten te vervangen door apparaten met een geldige CE-markering.

> LEES OOK:  Maak meer ruimte voor BHV in de RI&E

Reanimatie na hartstilstand

Een AED (automatische externe defibrillator) is een apparaat dat gebruikt wordt tijdens het reanimeren na een hartstilstand. Het stuurt een elektrische schok naar het hart om het hartritme weer op gang te brengen. Op verschillende plaatsen in Nederland hangen deze apparaten. Zowel in zorginstellingen als in bedrijven en sportclubs. Voor zover bekend zijn er 99 AED’s van dit type aan Nederlandse klanten geleverd.

> LEES OOK: AED, niets meer aan doen

Veilig te gebruiken?

Of de apparaten die nu ophangen veilig te gebruiken zijn is niet te zeggen. Er zijn bij de inspectie geen aanvullende signalen bekend over de betreffende AED’s. Maar deze apparaten horen wel een geldig CE-certificaat te hebben. En daarom raadt de inspectie aan om apparaten van de betreffende types zo snel mogelijk te vervangen. Omdat deze klanten distributeurs zijn, is niet met zekerheid te zeggen dat deze AED’s zich ook allemaal in Nederland bevinden. In de rest van Europa zijn dit er waarschijnlijk ongeveer 3500. De IGJ heeft collega-inspecties gewaarschuwd.

Rapport inspectiebezoek GGT Holding B.V. d.d. 7 juni 2019

> TIP: Gids Bedrijfshulpverlening

Reageer op dit artikel