artikel

Bij de loodgieter lekt de kraan… (1)

Wetgeving

Auteur: Aart Kraak

 

Hoe zit dat ook alweer? Als er sprake is van een gezagsverhouding en partij of persoon B verricht werkzaamheden in opdracht van partij of persoon A, dan is de Arbowet van kracht. Wel, in dat geval is de Arbowet bij ons in huis ononderbroken van kracht!
In deze eerste bijdrage van mijn kant het relaas van de eerste keer dat ik ‘de andere kant op keek’. Het was bij een lekkage aan onze dakkapel. Mijn zoon voelde ineens nattigheid. Voor de verandering deze keer eens letterlijk. Zijn kamer op zolder maakt, ondanks de uiterlijke verschijnselen van een onverklaarbaar bewoonde woning, deel uit van mijn huis en valt dus onder het werkingsgebied van de Arbowet. Wat die gezagsverhouding echter betreft… laat maar.

Er zou een servicemonteur komen kijken om de oorzaak van de nattigheid te achterhalen. Ik had me van tevoren al afgevraagd welke voorzorgsmaatregelen die bij het betreden van het dak zou nemen. Harnas, vanglijn? En waar maakt hij die dan aan vast? Ik dacht aan het advies dat ik zelf ooit uitgebracht had bij een bedrijf van zeer bekende kantelramen. Ik besloot te vertrouwen op ‘veronderstelde deskundigheid’.

Nog voor ik met mijn ogen geknipperd had, stapte de monteur uit het raam, in de dakgoot, schoof wat pannen opzij en klom op het dak. Ik hoorde wat pannen rammelen en nog binnen de minuut riep hij: “Ik heb het!”. Het bleek uit de nok te komen, een kapotte ondervorst of zoiets. Nog geen minuut later stond hij weer binnen. Tot twee keer toe hing hij met ware doodsverachting langs een afgrond van een metertje of vijf, bij het in- en uitstappen zelfs buiten de dakgoot, zonder enige bescherming. De volgende keer (want die ondervorst moet wel worden gerepareerd) zal ik van tevoren een V&G-plan opstellen, en vooraf over de te nemen maatregelen communiceren met de aannemer… denk ik.

 

Aart Kraak is werkzaam bij De Arbocompagnie

www.arbocompagnie.nl

Reageer op dit artikel