artikel

‘Talent moet je koesteren’

Wetgeving

In het boek voorspelt het duo dat de werkomstandigheden van vele werknemers zullen verslechteren als gevolg van de toenemende concurrentie uit Azie. Tegelijk denken de auteurs dat het belang van talent sterk zal toenemen. Van der Woude: “Je moet als werkgever blij zijn dat mensen bij je willen werken. Ze kunnen voor een ander kiezen of de vrijheid nemen en als zelfstandige verdergaan. Ik pleit daarom voor de opname van een arbomanager en/of HR-manager in de raad van bestuur van ondernemingen.”

 

Alles moet dus uit de kast om de werknemer te koesteren, volgens Van der Woude. Maar niet uit ideologische overwegingen. De tijd van het oude vakbondsdenken is passe en een overblijfsel uit de jaren zeventig. Het is keiharde economische realiteit. “Talent is zeldzaam. Transparant, mensgericht beleid is resultaatgericht. Dat heeft niets softs. Vakbonden maken mensen volstrekt afhankelijk. Dat wil niemand meer. Ze moeten zich uit economische noodzaak ontwikkelen.”

 

Om overeind te blijven in de hypereconomie zal Nederland al zijn talenten moeten aanspreken, denkt Van der Woude. “We moeten in Nederland onze creativiteit bevorderen en analoog aan Singapore een directief kapitalisme invoeren. Dutch Design, biotechnologie, de financiele sector, dat zijn sectoren waar we sterk in zijn. Met hard werken en sturing vanuit de overheid kunnen we zo onze concurrentiepositie versterken.”

 

Daarbij moet overigens wel het nodige aan de arbowetgeving veranderen, vindt Van der Woude. “Mensen werken allang niet meer voor een baas gedurende veertig uur per week. Daar moet de wet zich nog op instellen.”

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

 

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel