blog

Qatar

Wetgeving

Een tijdje terug stond er een klein berichtje in de krant dat meldde dat er een arbeider was overleden bij de bouw van een WK-stadion in Qatar.

Qatar

Zoals u ongetwijfeld weet, zelfs als niet-voetbalkenner, heeft een clubje idioten besloten om in 2020 een Wereldkampioenschap voetballen – ook wel foeballe genoemd – in dit dictatoriaal geleide ministaatje te houden.
In een land waar het ’s zomers enorm warm kan zijn met temperaturen die kunnen oplopen tot ruim boven de 40 graden. Later is bedacht dat dit toch een beetje te link was en nu wordt het toernooi in de ‘winter’ gehouden. Maar eerst moeten de stadions worden gebouwd.

Arbeiders werken onder erbarmelijke omstandigheden

Dat gebeurt door zo’n vijfduizend bouwvakkers uit Nepal, India en Bangladesh. Landen waar een mensenleven niet zo gek veel waard is, evenals het doorsnee loon dat een arbeider voor zijn werk krijgt. Vandaar dat het ronselen van werknemers door een beetje meer geld te bieden niet erg problematisch is: de bekende bijen die afkomen op de honingpot. En er is ook nog kost en inwoning bij geregeld! Maar schijn bedriegt: het blijkt dat de arbeiders (werknemers is hier geen juiste benaming) vaak onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Mensenrechtenorganisaties en (westerse) vakbonden wijzen voortdurend op de wantoestanden, maar er gebeurt vooralsnog erg weinig.

Hier zijn dergelijke situaties ondenkbaar …

Gelukkig gebeurt dit allemaal ver weg. Hier zijn dergelijke situaties ondenkbaar. We zijn immers een fatsoenlijke samenleving, waarin werknemers gewoon rechten – en plichten – hebben. En waarin werkgevers doorgaans op een heel fatsoenlijke manier met hun werknemers omgaan. Maar kennelijk niet altijd. Ik las tot mijn schrik en verbazing dat de Directie Opsporing van de inspectie SZW samen met het Functioneel Parket (een onderdeel van het Openbaar Ministerie) een werkgever in Eindhoven had aangehouden. Die laatste zou een slachtoffer van een arbeidsongeval hebben willen beïnvloeden om de toedracht van een ongeval te verdraaien. Bij het verwijderen van asbestplaten van een dak was de man van ongeveer zes meter hoog op de betonnen vloer gevallen. De man werd afgevoerd naar het ziekenhuis en is nog steeds herstellende van zijn verwondingen.

Werknemers beïnvloeden schijnt vaker voor te komen

De Inspectie SZW vermoedt dat de werkgever het slachtoffer heeft willen bewegen om een lezing van het ongeval te geven die in strijd was met de werkelijkheid. Tenminste, dat was het vermoeden van de arbeidsinspecteurs van de Inspectie SZW die dit doorgaven aan de Directie Opsporing. Het beïnvloeden van werknemers schijnt vaker voor te komen. Ik kan me daar wel iets bij indenken, zeker gezien de soms krankzinnig hoge boetebedragen die het ministerie van SZW uitdeelt voor een (zelfs onvoorzienbare) overtreding van de Arbowetgeving. Maar beïnvloeding zoals in dit geval hoort hoe dan ook niet thuis in een rechtsstaat. De aanhouding is terecht gedaan. En mocht de beïnvloeding bewezen kunnen worden, dan stel ik een flinke taakstraf voor. Uit te voeren bij de bouw van een stadion in Qatar.

Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

Reageer op dit artikel