Een veiligheidsbril op sterkte als wapen tegen ziekteverzuim

Letsel aan het oog, gehoorschade of gewoon hoofdpijn na een hele dag werken. Het zijn zomaar drie risico's, waar werknemers aan worden blootgesteld - en waar u als werkgever hen natuurlijk tegen wil beschermen. Vandaar het belang van veiligheidsbrillen, otoplastieken en beeldschermbrillen.

Een veiligheidsbril op sterkte als wapen tegen ziekteverzuim

Wat Alisina Siawash het meest verraste bij zijn werk als marketeer bij seeh? De variëteit aan klanten die bij de producten zijn gebaat. “Neem veiligheidsbrillen”, zegt hij. “Ik had die altijd geassocieerd met de zwaardere beroepen. En inderdaad, zo’n veiligheidsbril op sterkte heb je natuurlijk nodig als je bezig bent met bijvoorbeeld werkzaamheden in de bouw of als je werkt in de metaalindustrie. Maar hetzelfde geldt als je lesgeeft in het meubelmaken en je rondvliegende deeltjes in je ogen kunt krijgen. Bovendien hanteren veel bedrijven de regel dat die veiligheidsbril verplicht is voor iedereen in het bedrijf. Ook bijvoorbeeld voor de ICT-jongen die langskomt om een computer bij de machine te repareren.”

Twee brillen over elkaar?

En steeds meer werkgevers zien ook het belang in van veiligheidsbrillen op sterkte. “Natuurlijk zijn er uitzonderingen”, zegt Siawash. “Er zijn ook werkgevers die zeggen: ‘Zet je gewone bril maar op, en plaatst daar een veiligheidsbril overheen.’ Maar de meesten van hen begrijpen dat dit een slecht idee is. Twee brillen over elkaar zitten natuurlijk heel oncomfortabel, en dus zal een werknemer ze al snel van zijn neus afhalen. Juist voor die mensen maken wij onze veiligheidsbrillen op sterkte.”

Superieure coating

Een ander belangrijk punt: het glas. “Normaal heb je bij een veiligheidsbril de keuze tussen polycarbonaat en CR-39”, legt Siawash uit. “Wij gebruiken Trivex; dat is nog lichter en krasvaster dan de andere twee varianten. We hebben brillen met een kraswerende en antireflectie coating. Maar het overgrote deel van onze klanten kiezen voor een zogenoemde superieure coating. Die is niet alleen kraswerend, antistatisch en antireflecterend, maar ook vuil- en waterafstotend en tot wel 7 keer harder, waardoor die nog krasvaster is.'

"In sommige branches is dat absoluut noodzakelijk. Wat als jij de hele dag in de weer ben met vettige olie, of werkzaamheden uitvoert waarbij fijne stofdeeltjes vrijkomen? Met die superieure coating hecht dat allemaal minder aan en valt het makkelijker te reinigen.”

Otoplastieken voor uiteenlopende branches

Een breed spectrum aan klanten: Siawash ziet het bij veiligheidsbrillen, maar ook bij otoplastieken. Ook hier gaat het niet alleen om klanten met zwaardere beroepen. “Natuurlijk, die otoplastieken zijn onmisbaar in de bouw, waar mensen naast heimachines staan of bezig zijn met drilwerkzaamheden. Maar hetzelfde risico op gehoorschade zie je ook in uiteenlopende andere branches. Bijvoorbeeld bij gymleraren die te maken krijgen met gillende kinderen, of grootkeukens waar je continu geconfronteerd wordt met draaiende apparaten en kletterende borden.”

Voor werkgevers in Nederland is dit een serieus aandachtspunt. “Gehoorschade is een van de meest gemelde beroepsziektes”, zegt Siawash. “En dan moet je niet alleen denken aan tinnitus. Maar ook aan klachten die al ontstaan op de korte termijn: hoofdpijn, slaapproblemen, concentratieproblemen. Daarom is de werkgever bij een geluidsniveau vanaf 80 dB verplicht om maatregelen te nemen. Vanaf 85 dB moet hij een plan van aanpak opstellen.”

Verschillende filters

Gelukkig zijn werkgevers en werknemers zich hoe langer hoe meer van de risico’s bewust. En gelukkig ligt er ook een gemakkelijke oplossing: die otoplastieken. “Niet alleen zijn ze duurzaam en comfortabel, ze kunnen ook worden voorzien van een aangepast filter. In die spoelkeuken kun je waarschijnlijk volstaan met een laag filter. Maar werk je in de buurt van opstijgende vliegtuigen, dan wordt dat filter veel zwaarder. Daarnaast heb je filters die zijn ontworpen voor hoge geluidspieken. Denk aan de neerkomende heipalen in de bouw. Onze aanmeetspecialisten in de winkel en op locatie kunnen uiteraard over de filterkeuze adviseren.”

Beeldschermbril voorkomt nekklachten

Tot nu toe hebben we het gehad over harde veiligheid: brillen en otoplastieken die beschermen tegen zware fysieke risico’s. Anders ligt dat bij de beeldschermbril. Maar toch vormt die wel degelijk een oplossing voor een reëel probleem. “Veel oudere beeldschermwerkers dragen tijdens hun werk een zogenoemde multifocale bril”, zegt Siawash. “Dat is een bril waarmee ze goed kunnen zien in de verte, en ook kunnen lezen. Maar wat doen ze om dat beeldscherm goed te kunnen zien? Daarvoor gebruiken ze het onderste gedeelte van die bril, het leesgedeelte. Echter, daarvoor moeten ze hun hoofd een beetje optillen, en dat kan leiden tot nekklachten.”

Een beeldschermbril is precies afgestemd op je werkzaamheden achter een beeldscherm.”

Bovendien is een ‘gewone’ leesbril volgens hem ook niet zo geschikt voor beeldschermwerk. “Als jij een boek leest, houd je dat op zo’n 30-35 cm afstand. Maar dat beeldscherm staat een eindje verder: op zo’n 60-65 cm. Wat zie je dus? Mensen gaan dichter bij het scherm zitten, en vervallen in een minder ergonomische houding. Het gevolg: pijn in de schouders en droge ogen. Vandaar het belang van een beeldschermbril: die is precies afgestemd op je werkzaamheden achter een beeldscherm.”

Service

Veiligheidsbrillen, otoplastieken en beeldschermbrillen. Natuurlijk zijn er ook andere leveranciers waar je die kunt bestellen. Maar volgens Siawash biedt zijn organisatie een duidelijke meerwaarde: het unieke bestel- en beheersysteem, de service en de landelijke dekking. “Wat die landelijke dekking betreft: zodra de werkgever klant wordt bij ons, kunnen de medewerkers terecht bij de dichtstbijzijnde vestiging van Hans Anders, in Nederland en België. Met ruim 400 winkels zit er altijd eentje in de buurt. En onze service houdt niet alleen in dat mensen ons altijd kunnen bellen met vragen; we gaan verder. Als de klant dat wil, kunnen we ons unieke systeem aan laten sluiten op zijn inkoopsysteem. Dat maakt de hele administratieve afhandeling een heel stuk simpeler.”

Dit artikel is gesponsord door seeh, exclusieve partner van Hans Anders.

Persoonlijke valbeveiliging kiezen, zo pak je het aan

Persoonlijke valbeveiliging kiezen, zo pak je het aan

Werk je op hoogte en blijkt uit de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) dat er valgevaar is? Dan zijn beheersmaatregelen noodzakelijk. Het kan...

Dit zijn de aandachtspunten bij valbescherming

Dit zijn de aandachtspunten bij valbescherming

Zijn er bij het werken op hoogte (2,5 meter of hoger) geen bordessen, steigers, of borstweringen aangebracht? Dan moet je valbeveiligingsmiddelen...

Red de bouwvakker met een korte broek

Red de bouwvakker met een korte broek

Soms vallen de mussen van het dak, als gebraden haantjes. Van niks doen raak je al oververhit, laat staan van werken.

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Studio Gehoord over  effectief leiderschap

Studio Gehoord over effectief leiderschap

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Ook dit jaar werd weer het Partner of Choice-onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag: met welke dienstverlener/leverancier...

Nieuwe arboberoepen leveren extra handjes voor de bedrijfsarts

Nieuwe arboberoepen leveren extra handjes voor de bedrijfsarts

Het arbo-onderwijs en het beroep arboprofessional zijn in beweging. Er ontstaan zelfs nieuwe arboberoepen, zoals de praktijkondersteuner bedrijfsarts...

De kracht van de eenvoud 

De kracht van de eenvoud

Omdat ons leren niet ophoudt na school, maar een leven lang doorgaat, is de markt van leermiddelen eindeloos groot en zijn de opbrengsten navenant.