Risico's in kaart met digitale tools

De echte experts op het gebied van veiligheid zijn de medewerkers die rondlopen in uw bedrijf. Hun kennis en betrokkenheid zijn wezenlijk bij het risico's in kaart brengen en oplossen. De juiste tool helpt hen daarbij.

Lees hoe digitalisering bijdraagt aan bewustwording van risico’s op de werkvloer.

Geluk? Risico’s in kaart brengen!

In ieder bedrijf gaat het wel eens mis als het om veiligheid gaat. Want alles wat op papier goed is geregeld, kan in de praktijk toch voor ongelukken zorgen. Om het niet op de factor ‘geluk’ aan te laten komen, is het van belang de risico’s van de bedrijfsprocessen in kaart te brengen en daar oplossingen voor te zoeken. Bedrijfskundige Sjaak de Haan brengt met zijn bedrijf Safety Dashboard de gelijknamige software op de markt die medewerkers betrekt bij het veiligheidsproces. De tool geeft veiligheidskundigen inzicht in risico’s. En mobiliseert medewerkers om zelf en met hun team met oplossingen te komen, voordat er iets misgaat.

Digitalisering helpt om risico’s te melden

De bron voor verbetering van de veiligheid loopt rond op de werkvloer, in de vorm van de medewerkers, weet De Haan. Bedrijven doen er dan ook goed aan naar hen te luisteren. Digitalisering helpt daar enorm bij: via een pc of tablet kunnen medewerkers het risico melden in een programma. Ze kunnen zelf beschrijven wat er aan de hand is en aangeven hoe ze denken dat het op te lossen valt. Vervolgens gaat de melding het werkproces in. Iemand wordt er verantwoordelijk voor gemaakt, er worden opvolgacties aan gekoppeld en het systeem waarschuwt op een manier die past bij het dagelijks werk: heel gericht.

De essentie: op meldingen volgt actie

Het melden van gevaren en incidenten is één van de functies van Safety Dashboard. Daarnaast heeft de tool ook een preventieve functie: bij inspecties signaleert de veiligheidskundige of veiligheidsspecialist gevaren aan de hand van de checklist en meldt ze in het systeem. Wat ook weer tot actie leidt. Want dat is de essentie van het systeem: op gesignaleerde incidenten of situaties die onveilig zijn, volgt actie. Het systeem kan daarnaast analyseren en rapporten verduidelijken met grafieken – bedoeld voor alle lagen van de organisatie. “Maar de kern van de tool is dat de medewerker op de werkvloer er gemakkelijk en simpel mee moet kunnen werken”, zegt De Haan.

Iedereen kan met Safety Dashboard uit de voeten

Jan ten Hove, veiligheidsspecialist bij aardappelcoöperatie Avebe, heeft Safety Dashboard geïntroduceerd bij het bedrijf. “We wilden de drempel om incidenten te melden zo klein mogelijk maken. Het nieuwe systeem moest gebruiksvriendelijk, simpel, meertalig en flexibel zijn. En dat is het ook precies geworden. Echt iedereen kan ermee uit de voeten, ook de digibeten. Zelf kan ik dieper naar basisoorzaken kijken en analyses doen, want we gebruiken het systeem ook voor veiligheidsobservaties, -inspecties en -audits.” Na bijna een jaar werken op deze manier weet Ten Hove van Avebe het zeker: digitaal gereedschap betrekt iedereen in een bedrijf bij beter en veiliger werken.

> Dit is een samenvatting van het artikel ‘Digitaal gereedschap’ van Lydia Lijkendijk. Lees het volledige artikel in Vakblad Arbo 10-2016.

[box type=”shadow” ]> Deel uw eigen kennis en ervaring met die van deskundigen van naam op de Praktijkdag Wikken & wegen op 13 december in Veenendaal.
> Meer weten over digitalisering? Download de whitepaper!
[/box]