Goede werkplekken, kwestie van de juiste mix

Wat zijn nu goede werkplekken? Welke omgeving maakt de werknemer het meest productief of houdt hem het best gezond? Het zit 'm in de mix, zo blijkt.

Goede werkplekken, kwestie van de juiste mix

De werkplek van Peter Vink, hoogleraar Environmental Ergonomics aan de faculteit Industrial Design van de TU Delft, is in orde. In orde, maar wel heel sober. Waar staan nu al die nieuwe foefjes voor werkplekken? In het laboratorium, blijkt.

Gezond werken begint met plezier in je werk

Het echte geheim van de smid bij gezond werken zit hem altijd nog in plezier in je werk, zegt Vink, de 'hoogleraar werkplekken' himself. “Ik ga elke dag met zoveel plezier naar mijn werk. Het is een voorrecht om dit te mogen doen. In opdracht van grote fabrikanten experimenteren we hier met simpele materialen. Soms lukt het, soms lukt het niet. Maar we zijn in ieder geval elke dag bezig met vernieuwingen voor werkplekken.”

> LEES OOK: Wat doet de werkomgeving echt voor de mens?

Weleens gehoord van de smartphone-stoel?

Een van de laatste ontwikkelingen voor op werkplekken is een ‘smartphone- en/of tabletstoel’ (zie foto). Op deze stoel zit de gebruiker iets achterover geheld. De stoel heeft twee extra brede armleuningen die taps toelopen. Dat maakt het appen of typen een stuk makkelijker. Dit meubel is inmiddels in productie genomen.

Mensen willen altijd liefst zelf de baas blijven

We kwamen erachter dat mensen altijd 'in control' willen zijn”

Voor BMW ontwikkelde de TU een systeem dat via sensoren de ideale rijhouding bepaalt, vastlegt en bij instap aanpast aan de chauffeur. Maar de gebruikersgroep keek helemaal niet blij. Wat scheelde er aan deze smart textiles? “De zithouding was optimaal. Totdat we erachter kwamen dat mensen altijd in control willen zijn. Een knop in de auto deed wonderen. De bestuurder moet nu actief de knop ‘ideale houding’ indrukken. Zo blijft hij toch zelf de baas.”

> LEES OOK: Veilig en vitaal, zo krijgt u mensen in beweging

De perfect zittende bureaustoel denkt mee

Naast de smart textiles zijn er ook bureaustoelen met sensoren die het fysieke welbevinden op de werkplekken meten. “We meten onder meer de lichaamstemperatuur en de hartslag. Aan de temperatuur van het puntje van de neus meet je of iemand gestrest is of juist ontspannen. Of productief en/of creatief. En in welke houding en op welk tijdstip. Ook meten we voor iedereen de ideale werkhouding: kaarsrecht of juist een beetje hellend achterover. Maar ook hier geldt: niets is verplicht, de mens blijft de baas.”

> LET OP! Zitten uw medewerkers wel goed? Vraag nu de demo aan voor de thuiswerkplekchecker!

Het zit 'm bij werkplekken in de juiste mix

Voor een cappuccino moet je bij Google net wat verder lopen”

Wat te kiezenin tijden van het sta-bureau, het fietsbureau en het staand vergaderen? Het zit 'm bij werkplekken in de juiste mix. Als mensen maar bewegen. “Het kantoor van Google is daar een mooi voorbeeld van. Niet alleen omdat ze de omgeving zo inrichten dat je wel moet bewegen. Google gaat nog een stap verder en biedt diverse koffiesoorten aan op verschillende plekken in het gebouw. Dat betekent dat je voor een cappuccino bijvoorbeeld net wat verder moet lopen. Dat bevordert de beweging en is bovendien goed voor de onderlinge communicatie.

> LEES OOK: Grenswaarde voor langdurig zitten in zicht?

Internet of things op werkplekken

Ook voor de tegenovergestelde trend, tijd- en plaatsonafhankelijk werken, zijn inmiddels faciliteiten beschikbaar voor werkplekken. Want de techniek schrijdt, of liever gezegd rent, voort. Op die werkplek doet het fenomeen internet of things zijn opwachting. Wie zijn werkplek wil reserveren of wil kijken of een plek vrij is, logt in en checkt het via een app of site. De werkplek heeft de meest optimale werkhouding opgeslagen en stelt bij aankomst de vereiste maten in.

> LEES OOK: Plaatsonafhankelijk werken, wat doe je ermee in de RI&E?

Flexibele gebouwen willen flexibel meubilair

Er is de komende jaren meer behoefte aan flexibel te gebruiken gebouwen. Dat vraagt om dito meubilair. Daar hoort ook een ander gebruik van vergaderruimten bij. Met dankzij wifi en bluetooth nog meer mogelijkheden voor geïntegreerd overleg – op afstand en fysiek in dezelfde ruimte. Maar als het aan Vink ligt ook met een andere opstelling. “Die bekende carré-opstelling is de slechtste voor overleg: je ziet elkaar onvoldoende en daarmee neemt de betrokkenheid bij het onderwerp af.”

> TIP: Zorg dat uw thuiswerkende medewerkers een goede werkplek hebben. Vraag nu de demo aan voor de thuiswerkplekchecker!