Kan advocaat naar huis door robot Ross?

De advocaten van het Amerikaanse advocatenbureau Baker & Hostetler krijgen er op korte termijn een bijzondere nieuwe collega bij. Of iets dat erop lijkt.

Robot Ross, de nieuwste aanwinst van het bedrijf, is ’s werelds eerste advocaat op basis van kunstmatige intelligentie. Een robotadvocaat, dus.

Flexcontract

Het advocatenkantoor zal Ross vooral gaan inzetten voor de tak binnen hun kantoor die zich bezighoudt met faillissementen. Ross heeft een soort van flexcontract met Baker & Hostetler, want hij is bijzonder in trek. Ook andere advocatenkantoren in de VS hebben zich van zijn diensten verzekerd, vertelt de geestelijk vader van Ross, Andrew Arruda.

Menselijke vragen

Ross is de eerste kunstmatig intelligente advocaat, gebouwd op IBM’s cognitieve computer Watson. De algoritmes van Ross zijn daardoor in staat om menselijke vragen te begrijpen. Antwoorden doet hij op basis van een hypothese, aangevuld met referenties en citaten uit de vele duizenden zaken die gelijkenis tonen. Daarnaast leert Ross met elke interactie en dat zorgt ervoor dat hij steeds sneller kan antwoorden.

Robot-antwoorden

U stelt Ross een vraag zoals u die ook aan een collega zou stellen. “Het verschil is dat deze advocaat tot een antwoord komt door razendsnel door alle wetboeken en regelgevingen te zoeken en kruisverbanden te leggen naar andere zaken”, aldus Arruda. En dat is nog niet alles: Ross houdt ook het laatste nieuws voor je in de gaten! Een voor een collega-advocaat interessante zaak slaat hij op en stelt hem daarvan op de hoogte.

Waardevolle collega

Een woordvoerder van Baker & Hostetler laat weten dat Ross al sinds de eerste samenwerkingen een bijzonder waardevolle collega bleek: “Meteen vanaf de eerste tests helpt het systeem ons om sneller tot een gericht voorstel te komen voor onze cliënten.” Maar hoe slim ook, Ross laat de zaak daarna los. Want het zijn nog altijd menselijke advocaten die de klant helpen bij het verdere verloop van zijn zaak.

Bron: numrush.nl

robotisering en werk> Kom op 16 juni naar het congres Robotisering & werk – De match tussen mens en machine in SuperNova/Jaarbeurs Utrecht. En volg de sessie ‘Robotisering, we doen het zelf‘ van Ronald Dekker, bijvoorbeeld.