Liever valgevaar dan hek op podium?

Op het podium moeten mensen kunnen optreden zonder valbeveiliging. Dat vindt de stichting Nationale Opera en Ballet.

Liever valgevaar dan hek op podium?

De Nationale Opera kreeg een boete opgelegd omdat een twaalfjarig kind samen met twee volwassenen een scène speelde op een balk van anderhalve meter breed op drie meter hoogte.

Hek

Het geld van die boete – 18.000 euro – wil de Nationale Opera terug. En de stichting wil ook af van het hek dat de spelers sinds de boete moet beschermen tegen vallen. Het hekwerk zou het beeld van de uitvoering verpesten. De Nationale Opera en het ministerie van SZW troffen elkaar dan ook voor de Amsterdamse rechtbank, zo schrijft Het Parool.

Valgevaar

Het ministerie houdt vast aan de regels in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Wie hoger dan 2,5 meter werkt, staat bloot aan valgevaar en dan is bescherming tegen vallen een vereiste. De Nationale Opera stelt daar tegenover dat het podium geen bouwplaats is en dat professionele podiumkunstenaars repeteren om niet te vallen. Door een hek te plaatsen zou de situatie juist gevaarlijker worden: mensen houden dan minder rekening met het risico van valgevaar. Het ministerie vindt dat de zwaartekracht hetzelfde werkt voor bouwvakkers en podiumkunstenaars en houdt vast aan boete én hek.

De rechtbank doet uiterlijk 24 mei uitspraak.