Westland worstelt met asbest

De gemeente Westland is tekortgeschoten bij de afwikkeling van de asbestbrand van 13 januari 2015. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk juridisch advies van asbestjuriste Yvonne Waterman dat in het bezit is van de Telegraaf.

Door de brand in een verf- en behangloods moesten 36 omwonenden worden geëvacueerd en bewoners van zo’n tweehonderd huizen binnen blijven. De gemeente vaardigde een noodverordening uit. Het vermoeden bestaat dat in het bedrijfspand waar de brand uitbrak een wietplantage was gehuisvest.

Juridisch advies

Het juridische advies is recentelijk in een vergadering bij de provincie Zuid-Holland aan de orde gekomen. Volgens het advies lopen omwonenden van de brand “een potentieel dodelijk gezondheidsrisico” doordat de gemeente Westland het gebied niet volledig heeft gesaneerd. De wijk zou tot twee keer toe ten onrechte zijn vrijgegeven, terwijl er beide keren nog herbesmettingsgevaar bestond.

Zelf opruimen

Ook zou de gemeente de sanering, tegen alle wetgeving in, op de bewoners hebben afgeschoven omdat de kosten te hoog waren. In een schriftelijke reactie laat de gemeente Westland weten een rondgang te hebben gemaakt bij 49 huizen waar nog asbest onder de dakpannen kan liggen. Bij 14 van deze huizen is asbest aangetroffen, waarop er gesaneerd is. Bij 19 andere loopt nog een offerte voor sanering of een procedure bij een verzekeraar.

Asbest op straat

Het is dus heel goed mogelijk dat er in Wateringen nog altijd asbest op straat ligt dat via schoenen in woningen en auto’s van de bewoners terecht kan komen. Het advies van Waterman stelt dat de gemeente Westland daarom “in ernstig verwijtbare mate haar publieke taak verwaarloost en daarbij onnodig de levens van haar inwoners riskeert”.

Plan van aanpak

In een reactie laat een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland weten dat de Gedeputeerde Staten een raadsvergadering afwachten van de gemeente Westland. In die vergadering zal het college van B en W een plan van aanpak bekendmaken. Als blijkt dat dit plan niet voldoet, kan er volgens de provinciewoordvoerder alsnog “ingegrepen worden”. De woordvoerder lichtte niet verder toe wat hij hier precies onder verstond.

Bronnen: nrc.nl, nos.nl